Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το 90% των γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους, αλλά ταλαιπωρεί και αρκετούς άντρες, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Όσο και αν η κυτταρίτιδα είναι κάτι πολύ σύνηθες, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή και οι οποίες είναι εντελώς λανθασμένες.
Προτού, αποφασίσετε να πάρετε δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα, καλό είναι να ξέρετε ακριβώς τι ισχύει:
ΜΥΘΟΣ: Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τις τοξίνες στο σώμα
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν υποκείμενα αποθέματα λίπους αρχίζουν να διαπερνούν τα στρώματα των ινών κολλαγόνου, ή του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα (συνήθως στους γλουτούς και στις περιοχές των μηρών, αλλά επίσης και σε μπράτσα και στομάχι). Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί από τις ορμόνες, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη μείωση της μυικής μάζας, το υπερβολικό λίπος και την κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι τοξίνες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην κυτταρίτιδα.
ΜΥΘΟΣ: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε υπέρβαρα άτομα
Το υπερβολικό βάρος κάνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας πιο αισθητή. Όσο περισσότερο λίπος έχετε κάτω από το δέρμα σας, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να ασκήσει πίεση στον συνδετικό ιστό και τις ίνες κολλαγόνου και να δημιουργήσει την όψη “πορτοκαλιού” εξωτερικά στην επιδερμίδα. Αλλά η κυτταρίτιδα συμβαίνει σε άτομα όλων των σωματοτύπων και σωματικού βάρους.
ΜΥΘΟΣ: Οι κρέμες που μειώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, την γιατρεύουν κιόλας
Αντίθετα με ό,τι και αν έχετε ακούσει, καμία κρέμα για την κυτταρίτιδα δεν εξαλείφει το φαινόμενο γιατρεύοντάς το. Μελέτες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη μπορεί να παρέχουν προσωρινά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα πιο παχύ “κάλυμμα” του δέρματος που μπορεί να “κρύψει” το πρόβλημα. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι κρέμες με διεγερτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη, το τζίντζερ και το πράσινο ή μαύρο τσάι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, μέσω της οποίας διασπώνται περισσότερα αποθέματα κυτταρικού λίπους.
Πηγή: onmed.gr