Κανείς δεν ξεκινάει δίαιτα με την προοπτική να χάσει όλα τα κιλά που θέλει και μετά να τα ξαναπάρει. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους που χάνουν βάρος.
Οι καλές προθέσεις, ο χρόνος που αφιερώνετε και η προσπάθεια που καταβάλλετε δεν αρκούν για να διατηρήσετε το βάρος σας αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:
Επιδιώκετε τη γρήγορη απώλεια βάρους
Τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους απαιτούν την υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με άσκηση, κάτι που δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να ακολουθήσετε για μια ζωή. Οι περισσότεροι στοχεύουν στην άμεση απώλεια βάρους και μεταθέτουν το θέμα της συντήρησης για αργότερα.
Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν ακατάλληλες δίαιτες, που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων ή αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, προκειμένου να χάσουν βάρος. Αν όμως δεν κάνουν τις αλλαγές που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν το βάρος τους , είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάρουν τα χαμένα κιλά.
Οι ειδικοί προτείνουν να εστιάσετε στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζετε την πείνα σας. Είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε «Θα είμαι ευτυχής με αυτή τη διατροφή ή τον τρόπο άσκησης για την υπόλοιπη ζωή μου;». Από την απάντησή σας θα εξαρτηθεί και η αποτελεσματικότητα του διατροφικού πλάνου που θα ακολουθήσετε.
Αντιμετωπίζετε την απώλεια των κιλών-στόχου ως το τέλος της προσπάθειας
Ακόμη και όσοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή τους και να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους, μακροπρόθεσμα δεν «συμμορφώνονται» με αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις χάσουν τα κιλά που έχουν θέσει ως στόχο, επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες. Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρήσετε τις νέες συνήθειες δεν τελειώνει ποτέ.
Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να θέσετε στόχους σχετικά με τις συνήθειες που σας βοηθούν να ελέγχετε το βάρος σας, όπως άσκηση 5 φορές την εβδομάδα ή τέσσερις μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Χαράξτε στρατηγική για να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που μπορεί να σας οδηγήσουν σε υπερφαγικές κρίσεις, όπως το στρες, η κούραση ή η υπερβολική πείνα. Προτιμήστε ένα θρεπτικό σνακ αντί για το πρόχειρο φαγητό, ενώ αν τρώτε για συναισθηματικούς λόγους, πρέπει να βρείτε τρόπους να «παρηγορηθείτε» με κάτι που δεν σχετίζεται με φαγητό.
Κάνετε δίαιτα για λάθος λόγους
Ποια είναι τα κίνητρα για να χάσετε βάρος; Λόγοι υγείας, οι καλοκαιρινές διακοπές ή κάτι ανάλογο; Φτάνετε λοιπόν στο στόχο σας και όλοι σας συγχαίρουν για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Εν αναμονή νέων κινήτρων όμως, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψετε στις παλιές συνήθειες και να ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά. Αν όμως αποφασίσετε να τρέφεστε ποιοτικά και να κάνετε τακτική άσκηση είστε πολύ πιο κοντά στο στόχο σας.
Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Οι προσδοκίες σας για την απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα και τις πιθανότητες της επιτυχούς διατήρησης του βάρους. Οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με τον αριθμό των κιλών που χάνουν είναι πιο πιθανό να τα ξαναπάρουν. Το ίδιο ισχύει και με όσους πιστεύουν ότι χάνοντας κάποια κιλά θα γίνουν ευτυχισμένοι.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κιλών «παλεύουν» με την εικόνα του σώματός τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και την ικανοποίηση από τη δουλειά τους.
Δεν είστε ευέλικτοι
Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για κάποια απρόοπτα στη διάρκεια της δίαιτας. Οι άνθρωποι που είναι απόλυτοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε νέες διατροφικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να μην ακολουθήσουν ένα διατροφικό πλάνο στις διακοπές, να παρακάμψουν την άσκηση αν ο καιρός δεν είναι καλός ή να εγκαταλείψουν την υγιεινή διατροφή όταν έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.
Πηγή: onmed.gr