Χέρια. Πόδια. Ώμοι. Πλάτη. Ναι, αυτά είναι τα υψηλού κινδύνου από τον ήλιο μέρη του σώματός μας, τα οποία καλύπτουμε με αντηλιακό. Αλλά υπάρχει και ένα σημείο που οι περισσότεροι συνήθως αμελούμε.
Λιγότεροι από το 10% των ανθρώπων φροντίζουν τα μάτια τους την ώρα που εκτίθενται στον ήλιο. «Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων συνειδητοποιούν πόσο ζωτικής σημασίας είναι η διασφάλιση των ματιών τους. Όλη αυτή η περιοχή είναι ευάλωτη στις υπεριώδεις ακτίνες», λέει η Anne Sumers, οφθαλμίατρος και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. “Βλέπουμε περισσότερες περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων στα μάτια, περισσότερους ανθρώπους με βλάβη στα λευκά των ματιών και περισσότερους καρκίνους μέσα και γύρω από τα μάτια.» συμπληρώνει η ίδια. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προβλέπει 2.580 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στα μάτια φέτος, τα περισσότερα από αυτά είναι θανατηφόρα μελανώματα που ορισμένοι ερευνητές συνδέουν με βαριά έκθεση στον ήλιο. Μάλιστα το 60% των περιπτώσεων αφορά τις γυναίκες!
Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα μάτια σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:
Να φοράτε γυαλιά ηλίου
Είτε βρέχει είτε έχει λιακάδα. Διαλέξτε ένα ζευγάρι γυαλιών με προστασία UV 400 ή 100 μπολοκάρισμα της UV στην ετικέτα. Το χρώμα του φακού είναι καθαρά θέμα γούστου και προσωπικών αλλαγών ο πολωμένος φακός είναι σαφώς χειρότερος για την υγεία. Μην παραλείψετε το χρώμα των φακών μόνο και μονό επειδή φοράτε φακούς επαφής με προστασία UV, καθώς αυτό δεν αρκεί.
Να φοράτε καπέλο
Η σκιά που προσφέρει το καπέλο βοηθάει και μπλοκάρει τις βλαβερές ακτίνες UV από την περιοχή των ματιών σας.
Προσοχή στην ώρα
Το φως του ήλιου είναι πιο έντονο μεταξύ δέκα το πρωί και μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε στην παραλία. Φροντίστε λοιπόν να αποφεύγετε όσο γίνεται την κυκλοφορία αυτές τις ώρες.
Ελέγξτε τα φάρμακά σας
Ορισμένα αντιβιοτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να κάνουν τα μάτια να είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο, με αποτέλεσμα να καίγονται σε λιγότερο χρόνο ή σε χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης. Εάν παίρνετε τέτοιου είδους χάπια, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να παραμείνετε ασφαλείς.
Πηγή: baby.gr