Η εμφάνιση των ραγάδων είναι μια δύσκολη υπόθεση για τις γυναίκες. Ακόμα πιο δύσκολο είναι όμως να εξαφανιστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη δυσάρεστη αυτή εικόνα.
Το δέρμα μας αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (επιδερμίδα), τη μεσαία (χόριο) και τον υποδόριο ιστό. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, περνώντας μέσα από το χόριο, μας χαρίζουν την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα.
Όταν όμως το χόριο διαστέλλεται, πιο γρήγορα από ό,τι αντέχουν οι ίνες ελαστίνης, εμφανίζονται οι ραγάδες. Είναι μικρές, λεπτές γραμμές, πάνω στην επιδερμίδα και η εικόνα και το χρώμα τους σχετίζονται με τον τόνο του δέρματος. Μπορεί να είναι ροζ, κοκκινωπές ή καφετί γραμμές, που αργότερα παίρνουν ένα πιο φωτεινό μοβ χρώμα.
Με τον καιρό ξεθωριάζουν, το χρώμα τους γίνεται λίγο πιο ανοιχτό από το φυσικό του δέρματος και αυτό σιγά σιγά εξελίσσεται σε λευκές ουλές, που καταλήγουν στις ώριμες ραγάδες. Η έντασή τους όμως μπορεί να μειωθεί, ανάλογα με το βάρος και την καλή φυσική κατάσταση του δέρματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες από τις αιτίες για την εμφάνισή των ραγάδων, είναι οι παρακάτω:
- Οι απότομες αλλαγές και συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους και του ύψους του σώματος, αποδυναμώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
- Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή όταν λαμβάνονται αντισυλληπτικά, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης τα οποία κυκλοφορούν μέσα από τις αρτηρίες, θεωρούνται υπεύθυνα για την επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο.
- Η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμίνης Α και πρωτεϊνών, οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία των ραβδώσεων αυτών. Υπάρχουν κρέμες ραγάδων, που υπόσχονται αποτελέσματα που δεν είναι πάντα αξιόλογα και μια τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί, προκειμένου να υποκινούν κυρίως γυναίκες να χρησιμοποιούν σε μακροχρόνια βάση παρασκευάσματα, τα οποία δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση των ραγάδων.
Το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό, εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα, γιατί η θεραπεία των ραγάδων μπορεί σήμερα να γίνει με ποικίλους τρόπους, ωστόσο οι γιατροί συνήθως μιλούν για βελτίωση και όχι για ίαση. Μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, είναι οι εξής: Φωτοθερμόλυση με λέϊζερ, Peeling με λέϊζερ, Μικροβελονισμός, Χημικό TCA peeling, Με PRP και βλαστοκύτταρα κ.α.
Πηγή: iatronet.gr