Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Πώς θα διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των αντηλιακών

Πώς θα διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των αντηλιακών

Πολλοί Αμερικανοί μπερδεύονται με τις πληροφορίες στην ετικέτα των αντηλιακών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Dermatology.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ως καταναλωτές είναι λιγότερο ενημερωμένοι.

Το 2011, εκδόθηκε οδηγία σχετικά με τις ετικέτες των αντηλιακών όπου τονίστηκε πως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην προστασία τόσο στην υπεριώδη Α (UV-A) όσο και στη UV-B ακτινοβολία. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή απέναντι στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να έχουν ένδειξη “προστασία ευρέος φάσματος”.

Είναι αυτό κατανοητό στο μέσο καταναλωτή αντηλιακών, αναρωτήθηκαν στη συνέχεια οι ειδικοί. Σε μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Roopal Kundu από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, παρακολούθησε 114 ασθενείς σε μια δερματολογική κλινική.

Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 93%, είπαν πως είχαν αγοράσει αντηλιακό την τρέχουσα χρονιά. Όταν ρωτήθηκαν γιατί το χρησιμοποιούν, το 75% είπε για την πρόληψη εγκαυμάτων και περίπου τα δύο τρίτα είπαν για πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
Ωστόσο, μόνο το 43% των συμμετεχόντων κατανοεί τον ορισμό του δείκτη SPF. Επίσης, λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να ορίσουν σωστά τις πληροφορίες που υποδείκνυαν πόσο καλά προστατεύει το συγκεκριμένο αντηλιακό από καρκίνο του δέρματος (το 38%), ηλιακό έγκαυμα (το 23%) και φωτογήρανση (το 7%).Οι τρεις βασικοί παράγοντες για την επιλογή ενός συγκεκριμένου προϊόντος ήταν ο υψηλός βαθμός αντηλιακής προστασίας (SPF), η σύνθεση για ευαίσθητο δέρμα και η αντοχή στο νερό και τον ιδρώτα.

“Παρά τις πρόσφατες αλλαγές, αυτή η μελέτη υποδεικνύει πως η ορολογία στις ετικέτες των αντηλιακό πιθανώς δεν είναι σαφής για τους καταναλωτές” σημείωσε ο Kundu.

Οι ειδικοί στον καρκίνο του δέρματος δεν εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα. “Υπάρχουν ακόμη πολλές παρανοήσεις ακόμη και για την απαραίτητη ποσότητα του αντηλιακού και τη διάρκεια δράσης του”, είπε η Dr. Doris Day, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. “Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και γιατροί, πιστεύουν ακόμη ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όταν φτάνουμε στην παραλία”, λέει. “Η πραγματικότητα είναι πως κάθε έκθεση είναι επικίνδυνη για το δέρμα και η έκθεση είναι συσωρευτική, οδηγώντας δυνητικά τόσο σε καρκίνο του δέρματος όσο και σε φωτογήρανση”.

Τι θα πρέπει να αναζητάτε όταν αγοράζετε/χρησιμοποιείτε αντηλιακό:
-Δείκτη SPF ή δείκτη ηλιακής προστασίας, τουλάχιστον 30.
-Εάν το αντηλιακό είναι ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε πως κανένα αντηλιακό δεν μένει αναλλοίωτο στο νερό, οπότε η χρήση του πρέπει να επαναλαμβάνεται.
-Εάν το αντηλιακό περιέχει φυσικά φίλτρα (όπως οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου) ή χημικά. “Η διαφορά είναι πως τα χημικά απορροφούν την ακτινοβολία UV, ενώ τα φυσικά φίλτρα την αντανακλούν”, λέει η ειδικός.

Πηγή: onmed.gr