Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Ραγάδες Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται

Ραγάδες: Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, των μηρών, των γοφών, του στήθους, των μπράτσων και της πλάτης.

Οι ραγάδες σχηματίζονται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος που του επιτρέπει να διατηρεί το σχήμα του. Όταν είναι συνεχώς τεντωμένο, το χόριο μπορεί να σπάσει, δημιουργώντας εξωτερικά αυτό που ονομάζουμε ραγάδες.

Αυτό το είδος των ουλών συμβαίνει όταν το δέρμα δεν επανέρχεται μετά από εγκυμοσύνη, αύξηση του σωματικού βάρους, ή απότομη απώλεια βάρους. Οι ραγάδες συχνά ξεκινούν ως κοκκινωπές ή μωβ και στη συνέχεια γίνονται γυαλιστερές, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται σαν να έχει ασημί ή λευκές γραμμές.

Ραγάδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά την εφηβεία, όταν το σώμα συχνά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα αγόρια μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη τους και τα κορίτσια μπορεί να τις εμφανίσουν στους γοφούς, τους μηρούς και τα στήθη τους.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τις ραγάδες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι 100% αποτελεσματική. Ο βαθμός της επιτυχίας θα εξαρτηθεί από τον τόνο του δέρματός σας, την ηλικία, το πόσο έχει βλάψει ο ήλιος το δέρμα σας και από τη διατροφή σας.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Χειρουργικές μεθόδους: Δερμοαπόξεση, χημικά πίλινγκ ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ

Λοσιόν και κρέμες: Τα προϊόντα αυτά είναι ουσιαστικά ενυδατικές ουσίες και είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία και άλλα καταστήματα. Αυτό που κάνουν επί της ουσίας είναι να ενισχύουν το κολλαγόνο, ώστε αυτό να συμβάλλει στη βελτίωση των ραγάδων με την πάροδο του χρόνου. Συνιστάται να εφαρμόσετε αυτά τα προϊόντα, όταν οι ραγάδες σας είναι ακόμη κόκκινες ή μωβ. Αν είναι γκρι ή λευκές, σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει πολύ και δεν επιδιορθώνονται με κρέμες.

Εάν είστε έγκυος και ανησυχείτε για να τη δημιουργία ραγάδων στο σώμα σας, μιλήστε με το γιατρό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, πριν αυτές δημιουργηθούν. Η σταθερή αύξηση του σωματικού βάρους (25 έως 30 κιλά στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ραγάδων.

Πηγή: onmed.gr