Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024
Σπυράκια: Τα αίτια και οι λύσεις μέσα από ένα βίντεο

Σπυράκια: Τα αίτια και οι λύσεις μέσα από ένα βίντεο

Τα σπυράκια και οι κρίσεις ακμής αποτελούν ενόχληση που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Αν και εμφανίζονται κυρίως και πιο μαζικά κατά την εφηβική ηλικία, τα σπυράκια είναι ένα πρόβλημα που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.

Μέσα από το βίντεο που ακολουθεί, θα μάθετε γιατί εμφανίζονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σπυράκια και η ακμή.

Τα αίτια

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια θύλακες τριχών. Σε κάθε θύλακα υπάρχει ένας μικρός αδένας που παράγει σμήγμα (σμηγματογόνος αδένας). Το σμήγμα απελευθερώνεται μέσω του θύλακα ώστε να ενυδατώνεται το δέρμα και η τρίχα. Όταν όμως ο θύλακας (πόρος) φράζει από νεκρά δερματικά κύτταρα και φυσικά έλαια της επιδερμίδας, το σμήγμα συσσωρεύεται και ο αδένας διογκώνεται. Τα βακτήρια του δέρματος με τη σειρά τους τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα, προκαλώντας λοίμωξη. Το ανοσοποιητικό αντιδρά αποστέλλοντας περισσότερο αίμα στην περιοχή, συνεπώς εκδηλώνεται τοπικό κοκκίνισμα και φλεγμονή.

Στην περιοχή «προστρέχουν» και λευκά αιμοσφαίρια για να εξουδετερώσουν τη φλεγμονή. Τα λευκά αιμοσφαίρια που «πεθαίνουν», σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, σχηματίζοντας το σπυράκι και το πύον στο εσωτερικό του.

Βασική αιτία για την εμφάνιση της ακμής είναι οι ορμόνες. Δεδομένου ότι στην εφηβεία παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες καθοδηγούν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια. Ωστόσο, σε κάθε ηλικία μπορεί να προκύψει κρίση ακμής, για παράδειγμα λόγω του στρες και της επίδρασης αυτού στην ορμονική λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι λύσεις

Η «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στα σπυράκια είναι ο τακτικός καθαρισμός του προσώπου με στόχο την απομάκρυνση των ελαίων που φράζουν τους πόρους. Η απολέπιση βοηθά επίσης να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Για τις σοβαρότερες μορφές ακμής, η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει το βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide), το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid), τα ρετινοειδή κ.α. Για τις γυναίκες, οφέλη έχουν παρατηρηθεί επίσης από τα αντισυλληπτικά χάπια.

Η συμβουλή και γενικότερη συμβολή του γιατρού στην αντιμετώπιση της ακμής κρίνεται ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες των δερματικών αλλοιώσεων.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr