Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025
Τα φρούτα και τα λαχανικά ανοίγουν την όρεξη

Τα φρούτα και τα λαχανικά ανοίγουν την όρεξη

Επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της γλυκόζης και φρουκτόζης στον εγκέφαλο

Σε ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Το αν και κατά πόσο το κάνει ο καθένας είναι ένα άλλο κεφάλαιο…

Ο «χρυσός» αυτός κανόνας της διατροφής θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, αλλά και για όσους προσπαθούν να χάσουν μερικά παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα όμως με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, τα φρούτα και τα λαχανικά… ανοίγουν την όρεξη και μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ισχυρίζονται, ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο πεινασμένοι και «ενεργοποιεί» τη… λαχτάρα για πιο «γευστικά» φαγητά.

Η ομάδα των ερευνητών προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα πώς η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο και την επιθυμία του για φαγητό.

Για το λόγο αυτό εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται σε δύο είδη σακχάρων –τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη.

Η γλυκόζη, που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες (όπως το ψωμί, ζυμαρικά κ.ά.) τροφοδοτεί με ενέργεια όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Η φρουκτόζη, από την άλλη, που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά, μεταβολίζεται στο συκώτι.

«Η φρουκτόζη δε διεγείρει ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που είναι σημαντικές στο να μας κάνουν να αισθανόμαστε ‘γεμάτοι’» εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής, Kathleen Page.

Συγκριτικά με τη γλυκόζη, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν φρουκτόζη, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, υψηλότερο αίσθημα πείνας και μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό.

Μάλιστα, ακόμη κι όταν οι ερευνητές προσέφεραν ένα οικονομικό κίνητρο στους συμμετέχοντες έτσι ώστε να μην ενδώσουν στους γλυκούς πειρασμούς, ο πειρασμός ήταν πιο ισχυρός.

«Δώσαμε στους συμμετέχοντες την εξής επιλογή: ένα νόστιμο φαί αμέσως μετά την έρευνα ή χρήματα που θα αποστέλλονταν ένα μήνα μετά» σχολίασε η καθηγήτρια. «Όσοι είχαν καταναλώσει φρουκτόζη, ήταν πιο πρόθυμοι να αφήσουν στην άκρη τα χρήματα και να επωφεληθούν από την άμεση κατανάλωση θερμίδων, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει γλυκόζη».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τα επίπεδα φρουκτόζης που προσλαμβάνει είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης των πρόσθετων γλυκαντικών που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr