Τρίτη , 28 Ιανουάριος 2025
Τα σημεία καμπής στη γήρανση του δέρματος

Τα σημεία καμπής στη γήρανση του δέρματος

Ο γενετικός κώδικας της… νεότητας «κρύβεται» σε μερικούς ανθρώπους

Κάθε φορά που πιάνετε ένα περιοδικό στα χέρια ή πλοηγείστε στο διαδίκτυο και χαζεύετε φωτογραφίες διαφόρων διάσημων γυναικών, αναρωτιέστε πώς ορισμένες από αυτές (για να μην πούμε η πλειοψηφία) καταφέρνουν να δείχνουν τόσο… αβίαστα όμορφες και με νεανική επιδερμίδα.

Παραδεχτείτε το, το έχετε σκεφτεί κι εσείς πολλές φορές!

Κι ενώ η πιο εύκολη απάντηση που σας έρχεται στο νου είναι ότι τις περιποιούνται σε καθημερινή βάση διάφοροι ειδικοί (κομμωτές, μακιγιέρ, αισθητικοί, γυμναστές κ.τ.λ.), σύμφωνα με μια νέα έρευνα κάποιοι άνθρωποι κρύβουν απλά μέσα τους το… γενετικό «μυστικό» της νεότητας.

Η νέα αυτή έρευνα θα μπορούσε να ρίξει φως στη διαδικασία της γήρανσης και τα στάδια που περνά το δέρμα μας καθώς περνούν τα χρόνια, εξηγώντας πώς όλα μπορεί να οφείλονται στα γονίδιά μας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, μια ομάδα επιστημόνων γνωστής μάρκας καλλυντικών αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που δείχνουν πιο νέες από την πραγματική τους ηλικία φέρουν ένα μοναδικό «γενετικό αποτύπωμα» στο δέρμα τους, με το οποίο (δυστυχώς για όλες τις υπόλοιπες!) έχουν γεννηθεί.

Ο γενετικός αυτός κώδικας ευθύνεται για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο γερνά το δέρμα τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 20.000 γονίδια και βρήκαν ένα «αποτύπωμα» σε αυτές που γερνούσαν πολύ καλά για την ηλικία τους, το οποίο αποτελούνταν από περίπου 2.000 γονίδια.

Η μελέτη τους έδειξε ακόμη, ότι ενώ όλοι μας έχουμε αυτά τα γονίδια, το πόσο ισχυρά είναι και ο τρόπος με τον οποίο «εκφράζονται» στο δέρμα μας είναι πιο εμφανής σε ορισμένους ανθρώπους.

Επίσης, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία καμπής, σε ό,τι αφορά τη γήρανση της επιδερμίδας, τα οποία εμφανίζονται με κάθε αλλαγή δεκαετίας στη ζωή μας.

Στα 20 αναμένεται μια μείωση στην αντιοξειδωτική απόκριση του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την περιβαλλοντική βλάβη –όπως η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου- με τη διαδικασία αυτή να αρχίσει να… σημειώνει πτώση μετά τα 21α γενέθλια. Η επιδερμίδα, στη συνέχεια, αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της και λεπταίνει.

Στη δεκαετία των 30 αρχίζει να εμφανίζεται μια πτώση στη βιοενέργεια του δέρματος, δηλαδή την ικανότητά του να επουλώνεται. Σε αυτή τη φάση, το δέρμα αρχίζει να ανταποκρίνεται λιγότερο στις αντιγηραντικές θεραπείες.

Την επόμενη δεκαετία (στα 40) παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην κυτταρική φθορά και τη γενικότερη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

Τη στιγμή που μια γυναίκα θα «μπει» στη δεκαετία των πρώτων «-ήντα» (πενήντα ετών), η μεγαλύτερη παρακμή του δέρματος σχετίζεται με τη λειτουργία φραγμού, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι τα προστατευτικά εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας καταστρέφονται εύκολα και αποδυναμώνονται. Αυτό σημαίνει, ότι είναι λιγότερο ικανό να «επιδιορθώνει» προβλήματα, όπως οι ρυτίδες, η ξηρότητα της επιδερμίδας και οι κοκκινίλες, ενώ μπορεί να αρχίσει να δείχνει τραχύ, αφυδατωμένο και θαμπό.

Πηγή: newsbeast.gr