Μάσκαρα: Το προϊόν που χρησιμοποιούμε όλες σχεδόν καθημερινά και αυτό που μας έχει απασχολήσει αρκετά σε ετούτη εδώ τη στήλη. Αν θυμάσαι, είχαμε μιλήσει για τις πρώτες μάσκαρα και τον περίεργο τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονταν (αν όχι, θυμήσου εδώ). Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μιλήσουμε για τη «γιαγιά» της μάσκαρα όπως την ξέρουμε. Μην συνοφρυώνεσαι, η σημερινή μάσκαρα δεν έπεσε από τον ουρανό. Η μάσκαρα όπως την γνωρίζουμε, με tube και ραβδάκι, είναι εξέλιξη της πρώτης πατέντας ή αλλιώς της Automatic Mascara και σήμερα θα ταξιδέψουμε πίσω στο 1957 και θα μάθουμε για τη Mascara-Matic της Helena Rubinstein. Φυσικά θα ξεκινήσουμε όπως πάντα από την αρχή γι’ αυτό κάθισε αναπαυτικά και δες αυτό το video πριν συνεχίσεις να διαβάζεις…
Αυτή λοιπόν ήταν η Mascara-Matic της Helena Rubinstein που άλλαξε τα δεδομένα στις μάσκαρα και έκανε την εφαρμογή παιχνίδι. Η εταιρία της Rubinstein κατέθεσε την πατέντα για το πρωτοποριακό tube με ραβδάκι το 1957 και για καλή της τύχη, μία παρόμοια πατέντα είχε μόλις λήξει συνεπώς είχε το μονοπώλιο. Ή μήπως όχι;
Η πατέντα για τη Mascara–Matic της Helena Rubinstein
Η Mascara-Matic της Helena Rubinstein δεν ήταν η πρώτη μάσκαρα σε tube. Το 1939, η εταιρία Parfum Ronni Inc., είχε κυκλοφορήσει μία μάσκαρα με ενσωματωμένο βουρτσάκι στο καπάκι όμως εξαφανίστηκε καθώς ο κόσμος βυθίστηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Helena Rubinstein λοιπόν πρωτοπορεί και δημιουργεί την πρώτη, σούπερ πρακτική μάσκαρα και το iconic προϊόν παίρνει τη μορφή που έχει –σχεδόν- ως σήμερα. Ποια είναι η διαφορά του τότε με το τώρα; Αφενός οι πρωτοπορίες στις φόρμουλα αλλά και οι εξελίξεις στα ραβδάκια. Το προτέρημα της Mascara-Matic για τις πωλήσεις εκείνη την εποχή ήταν ότι ΔΕΝ έχει βουρτσάκι και έτσι δεν δημιουργούσε μουτζούρες όπως είδες και στο video πιο πάνω. Οι γυναίκες είχαν κουραστεί με την παλιά μέθοδο εφαρμογής και η Rubinstein πόνταρε σε αυτή την κούραση για τις πωλήσεις της. Δημιούργησε λοιπόν ένα ραβδάκι με εγκοπές που περνούσε από τις βλεφαρίδες και άφηνε πίσω του το προϊόν.
Διαφήμηση της Mascara-Matic
Σήμερα ωστόσο, δεν διανοούμαστε ότι θα βάλουμε μάσκαρα χωρίς βουρτσάκι. Αν και υπάρχουν ακόμα κυλινδρικά ραβδάκια, η πλειοψηφία έχει βουρτσάκι για την εφαρμογή και αυτό έγινε σταδιακά. Αρχικά, το 1958, η εταιρία Scoville δημιούργησε μία μάσκαρα με… χτενάκι. Η συγκεκριμένη μάσκατα άφηνε το προϊόν και χτένιζε παράλληλα τις βλεφαρίδες. Η πρώτη πραγματική μάσκαρα που είχε βουρτσάκι στο τέλος του ραβδιού το οποίο γινόταν ένα με το tube ήταν της Maybelline και αυτή μπορούμε να πούμε ότι είναι η… «μαμά» της μάσκαρα όπως την ξέρουμε σήμερα. Η «γιαγιά» της παραμένει η Mascara-Matic αν μη τι άλλο γιατί ο σχεδιασμός του tube παραμένει ως σήμερα σχεδόν απαράλλαχτος.
Διαφήμιση για την Magic Mascara της Maybelline με το πρώτο ραβδάκι με βουρτσάκι
Κάτι ακόμη που άλλαξε η νέα για την εποχή Mascara-Matic της Helena Rubinstein ήτα η φόρμουλα. Για να μπορέσει να φιλοξενηθεί αποτελεσματικά μέσα σε ένα tube και να εφαρμόζεται εύκολα με ένα ραβδάκι, η φόρμουλα δεν έπρεπε να μοιάζει σε τίποτα με τις παλιές cake μάσκαρα. Η νέα φόρμουλα ήταν κρεμώδης και διάβροχη και δεν ερέθιζε τα μάτια ενώ έμενε αναλοίωτη όλη μέρα. Όχι, δεν μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα αλλά αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τις αδιάβροχες μάσκαρα ακόμα και σήμερα. Η Mascara-Matic λοιπόν ήρθε για να αλλάξει την εφαρμογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση της μάσκαρα και να την κάνει πιο εύχρηστη. Χωρίς αμφιβολία έπαιξε ρόλο στο ότι είναι πλέον ένα από τα προϊόντα μακιγιάζ που δεν αποχωριζόμαστε γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να παλεύουν με τις cake mascara του παρελθόντος στην προσπάθειά μας να μακιγιαριστούμε το πρωί.
Η μάσκαρα Super LashMaker του Max Factor με το πολυμορφικό βουρτσάκι που πραγματικά ζηλεύουμε λίγο.
Αυτό που μπορούμε να φανταστούμε ωστόσο είναι η επαναφορά του όχι κυλινδρικου ραβδιού αλλά του ραβδιού με χτενάκι που σίγουρα έκανε εξαιρετική δουλειά στον διαχωρισμό των βλεφαρίδων. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη.
Διάβασε ακόμα: Thelma Holland: Ώρα να μάθεις για την αισθητικό της βασίλισσας Ελισάβετ
Πηγή