Τρίτη , 28 Ιανουάριος 2025

#tbt Το μόνο βιβλίο για την ομορφιά που πρέπει να διαβάσεις γράφτηκε το 1825… μάλλον από γυναίκες

Ασχολούμαι με την ομορφιά τα τελευταία 15 χρόνια σχεδόν και ναι, μπορείς να με πεις εμμονική αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Είμαι beauty addict αλλά δεν συγκεντρώνω προϊόντα και εργαλεία για τα παραγεμισμένα μου ντουλάπια. Με ενδιαφέρει περισσότερο η φιλοσοφία και η ιστορία της ομορφιάς. Κάπως έτσι ξεκίνησαν αυτά τα throwback που τόσο σου αρέσουν και σήμερα ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για ένα ΠΟΛΥ αγαπημένο μου βιβλίο. Ναι, θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο αλλά όχι για μάθημα ιστορίας. Θα προσθέσουμε στο hall of fame των beauty icons αυτής εδώ της στήλης τον ή την συγγραφέα του βιβλίου The Art of Beauty: Methods of Improving and Preserving The Shape, Carriage, and Complexion ή αλλιώς Η Τέχνη Της Ομορφιάς: Μέθοδοι για τη Βελτίωση και τη Διατήρηση της Σιλουέτας, των Κινήσεων και της Επιδερμίδας.

H πρώτη σελίδα του βιβλίου

Είναι αναμενόμενο να πιστεύεις ότι μπορεί να τρελάθηκα λίγο και δεν σε παρεξηγώ. Θα περίμενε κανείς ότι, ένα βιβλίο γραμμένο το 1825 θα είναι γεμάτο τρομακτικές συνταγές, ανορθόδοξες πρακτικές αλλά και θεωρίες για την ομορφιά. Εκείνη την περίοδο άλλωστε, το να δείχνεις άρρωστη και χλωμή ήταν «τάση» ενώ τα χημικά και δηλητηριώδη συστατικά δεν έλειπαν από τα DIY κατασκευάσματα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες της εποχής. Τα στάνταρ της ομορφιάς ήταν πολύ συγκεκριμένα και πάρα πολλοί –άνδρες- συγγραφείς είχαν δηλώσει σε συγγράμματά τους τι ακριβώς σημαίνει ομορφιά και τι κάνει μία γυναίκα όμορφη. Όχι οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου όμως…

1

Σκίτσο του H. Courbould στην πρώτη εσωτερική σελίδα

Πριν συνεχίσω ωστόσο πρέπει να σου πω ότι ο ή η συγγραφέας του βιβλίου για το οποίο μιλάμε είναι άγνωστος. Πολλοί, λανθασμένα υποθέτουν ότι συγγραφείς ήταν οι Knight and Lacy Publisher αλλά αυτοί ήταν οι εκδότες. Επίσης, πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο Henry Courbould αλλά και πάλι όχι, ήταν ζωγράφος που φιλοτέχνησε σελίδες του βιβλίου. Διαβάζοντας μάλιστα τις πρώτες σελίδες μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι μάλλον δεν το έγραψε άνδρας. Και περνάμε τώρα στο θέμα μας: Σε τι διαφέρει το αγαπημένο μου βιβλίο για την ομορφιά που γράφτηκε το 1825 από τα άλλα της εποχής του; Γιατί είναι το ένα βιβλίο για την ομορφιά που πρέπει να διαβάσεις; Θα σου μεταφράσω την πρώτη σειρά από το πρώτο κεφάλαιο…

the art of beauty 5

Το απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο

«Ακυρώνοντας τη λανθασμένη και παράλογη γνώμη που έχουν διαμορφώσει ζωγράφοι και κριτικοί ότι, μόνο ένα μέγεθος και σιλουέτα μπορεί να είναι όμορφο και ότι όλες οι παρεκκλίσεις από αυτή την ιδανική φιγούρα και μέγεθος πρέπει να θεωρούνται παραμορφώσεις, -δηλώνουμε ότι, τα είδη και οι μορφές της ομορφιάς είναι αμέτρητες όπως και τα διαφορετικά είδη της ανθρώπινης ιδιοφυίας». Από την πρώτη παράγραφο λοιπόν αντιλαμβάνεσαι ότι το βιβλίο αυτό σκοπεύει να πάει κόντρα στα στεγανά και να δώσει μία άλλη, πιο inclusive ματιά στην ομορφιά.

the art of beauty 4

Εισαγωγή του βιβλίου

Όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να τα έχεις υποψιαστεί από την εισαγωγή. Το βιβλίο ξεκινά λέγοντας ότι, κάθε καλός συγγραφέας πρέπει να ξεκινά το βιβλίο του με τη θεωρία του αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθεί και ότι αυτή ήταν η συμβουλή των εκδοτών την οποία αγνόησαν οι συγγραφείς αφήνοντας τις θεωρίες για το τέλος του βιβλίου. Γιατί; Γιατί όπως γράφουν η αξία της θεωρίας είναι τόσο μικρή ώστε να της μην της πρέπει κάτι παραπάνω από μία αναφορά στο τέλος του βιβλίου. Ούρλιαξα. ΟΥΡΛΙΑΞΑ διαβάζοντας την εισαγωγή και συνέχισα να ουρλιάζω από το πρώτο κεφάλαιο ως και την τελευταία σελίδα.

the art of beauty 6

Η αρχή της θεωρίας της ομορφιάς και η κατάρριψη των θεωριών… #epic

Αυτό το βιβλίο είναι πιο αληθινό και inclusive από οτιδήποτε είχε γραφτεί τότε αλλά και την μετέπειτα εποχή. Είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να έχει γραφτεί σήμερα καθώς καταρρίπτουμε τα στεγανά και τους μύθους για την ομορφιά. Καθώς προωθούμε την διαφορετικότητα και την ομορφιά χωρίς κανόνες, αυτό το βιβλίο έρχεται να σταθεί στο πλάι μας αν και γραμμένο δύο αιώνες πριν! Έρχεται να δηλώσει ότι είμαστε όμορφες όπως και αν είμαστε και προτείνει λύσεις για να ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ την ομορφιά μας, αν το θέλουμε. Όπως λένε οι συγγραφείς άλλωστε, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την επιβλητική ομορφιά με την σαγηνευτική ομορφιά όπως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα έργα του Sir Isaac Newton με εκείνα του Shakespeare.

the art of beauty 2

Σελίδα που εξηγεί τα αίτια της κακής στάσης του σώματος

Οι σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες με συνταγές και συμβουλές που μπορεί να θεωρούμε σήμερα απαρχαιωμένες (αν και μερικές είναι απλά τέλειες) αλλά παρουσιάζονται με χιούμορ και ρεαλιστικές απαιτήσεις. Ρεαλιστικές πρακτικές με ρεαλιστικές προσδοκίες και ακόμα πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα. Στο τέλος δε του βιβλίου, ξεκινά μία υπέροχα απολαυστική κριτική διάσημων θεωριών της ομορφιάς όπως αυτή του Πλάτωνα, του Cicero, του Αγίου Αυγουστίνου καταλήγοντας να καταρρίπτει τις θεωρίες σύγχρονων για την εποχή καλλιτεχνών και συγγραφέων. Κάθε σελίδα και κάθε παράγραφος είναι μία πραγματική απόλαυση που με έκανε (και ακόμα με κάνει όποτε το διαβάζω) να χαμογελώ συνέχεια ώσπου πονάει το πρόσωπό μου.

the art of beauty 8

Σελίδα που εξηγεί την ανατομία της επιδερμίδας

Υπάρχουν τα κεφάλαια για την ομορφιά της επιδερμίδας, των μαλλιών, του σώματος, των χειλιών, των ματιών και κάθε ένα ξεκινά με αναλυτική καταγραφή των αιτιών διαφόρων προβλημάτων -όπως τα σπυράκια- για να καταλήξει στις λύσεις και να τονίσει στο τέλος τη σημασία της πρόληψης. Υπάρχουν όμως και συνταγές! Κάποιες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα καθώς πλέον ξέρουμε ότι δεν κάνουν τίποτα αλλά και άλλες όπως η συνταγή για τη δημιουργία αρωματικού αμυγδαλέλαιου για τα μαλλιά που πραγματικά αν είχα υπομονή θα έκανα συνέχεια (θέλει κάμποσες ημέρες). Γιατί σου τα λέω όλα αυτά; Γιατί αν είσαι beauty addict θα πρέπει να αγαπάς πραγματικά την ομορφιά, σε όλες της τις μορφές χωρίς να κρίνεις. Όχι, δεν μιλώ για το γούστο. Στον κάθε ένα μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα και το τι θεωρώ εγώ όμορφο μπορεί να διαφέρει από τη δική σου γνώμη. Πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει ομορφιά στα πάντα και σε όλους ακόμα και αν εμάς δεν μας αρέσουν. Κυρίως όμως θέλω να μάθεις για την ιστορία της ομορφιάς και να θυμάσαι ονόματα που έχουν χαθεί στην ιστορία όπως τα ονόματα ή το όνομα αυτών των συγγραφέων και οριακά το έργο τους.

the art of beauty 7

Το απλό και αδιάφορο εξώφυλλο του αγαπημένου μου βιβλίου

Είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για γυναίκες και θα ήθελα πολύ να ξέρω το όνομά τους για να τα προσθέσω στο hall of fame των beauty icons αυτής εδώ της στήλης αλλά και για να το μάθουν και άλλες γυναίκες. Δεν είναι τρομερό ότι έπρεπε να περάσουν τόσοι αιώνες από τη συγγραφή αυτού του βιβλίου για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε ξανά για τη διαφορετικότητα και τη σημασία του να νιώθεις όμορφη όπως είσαι; Food for thought ως την επόμενη Πέμπτη…

Διάβασε ακόμα: #tbt Mary E. Cobb: Σήμερα θα μιλήσουμε για την γυναίκα που εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε

 


Πηγή