Τα αρώματα σήμερα έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που πολλά, δεν έχουν μέσα τους ούτε μία φυσική νότα. Αυτό τα έχει κάνει προσιτά σε όλες μας. Από την άλλη, τα ακριβά αρώματα που συναντάς, έχουν αυτές τις τιμές γιατί περιέχουν πολύτιμες νότες από φυσικά αποστάγματα και περίτεχνα μπουκάλια. Ο κόσμος του αρώματος είναι ένας κόσμος σαγήνης και πολυτέλειας ακόμα αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα παλαιότερες εποχές όπου το άρωμα ήταν πραγματικό κόσμημα. Έχοντας κάνει λοιπόν αυτή την εισαγωγή ας περάσουμε στο μυστηριώδες αντικείμενο που είδες στην φωτογραφία μας. Δεν είναι, όπως είπαμε, μουσικό κουτί αλλά μπουκάλι αρώματος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1966 όμως το μπουκάλι και το άρωμα φτιάχτηκαν το 1939…
Δημιουργός του ήταν ο Lucien Lelong (Λουσιέν Λελόν, δεν ακούγεται το g), διάσημος couturier του Παρισιού από το ατελιέ του οποίου πέρασαν και εκπαιδεύτηκαν ονόματα όπως ο Pierre Balmain, Christian Dior και Hubert de Givenchy. Είναι λοιπόν ένας πραγματικός θρύλος στον χώρο της μόδας και το 1924, στο απόγειο της καριέρας του, αποφασίζει να ασχοληθεί με το άρωμα το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του γυναικείου στιλ. Έμπνευσή του ήταν οι αινιγματικές πτυχές των γυναικών που επέλεγαν τις δημιουργίες του και, σε αντίθεση με τα μπουκάλια τα οποία τον έκαναν θρύλο και της αρωματοποιίας, τα πρώτα του αρώματα ήταν πολύ απλά και κομψά.
Καταλάβαινε ωστόσο τη σαγήνη του packaging και έτσι, το 1929 ζητά από τη Rene Lalique (ναι του γνωστού οίκου) να δημιουργήσει για αυτόν ένα μπουκάλι κόσμημα που θα φιλοξενήσει τους πολύτιμους χυμούς τους οποίους δημιουργεί…
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αντιλαμβανόμενος την επιτυχία του συνδυασμού συσκευασίας και αρώματος, ιδρύει τον δικό του οίκο και η δημιουργικότητά του γεννά αντικείμενα όπως το μοναδικό Plumes (1938) το οποίο φιλοξενεί τρία κρυστάλλινα φτερά γεμάτα διαφορετικές μυρωδιές.
Το Tailspin της φωτογραφίας δημιουργήθηκε το 1939 και…Καθώς το μπουκάλι είναι συλλεκτικό και απίθανα σπάνιο, έψαξα πραγματικά για ώρες σε μουσειακά αρχεία μόνο για την παρακάτω φωτογραφία…
Είναι ένα κοντινό στο εσωτερικό του μπουκαλιού που φιλοξενεί δύο χορευτές, ντυμένους για χορό. Το ίδιο το μπουκάλι παίζει μουσική κουρδίζοντας το κάτω μέρος του και το τραγούδι είναι το “The Skaters Waltz”. Άκου το…
Το 1939 ωστόσο δεν φτιάχνει μόνο αυτό το μπουκάλι. Συνεχίζει να δημιουργεί πραγματικά έργα τέχνης που φτάνουν το άρωμα σε άλλο επίπεδο τόσο με τον χυμό όσο και με το design τους. Πάρε για παράδειγμα το Le Castel που δημιούργησε το 1940 και φιλοξενεί τρία διαφορετικά αρώματα…
Ομοίως, το 1948 δημιουργεί το Χριστουγεννιάτικο Ting-a-Ling με πραγματικά κουδουνάκια τα οποία ηχούν μοναδικά αλλά και δεκάδες άλλα μοναδικά, πολύτιμα μπουκάλια που έχουν χαθεί στον χρόνο.
Την ίδια χρονιά ωστόσο, ο γιατρός του τον πληροφορεί πως η υγεία του δεν είναι καλή και τον συμβουλεύει να κλείσει το ατελιέ του. Τα αρώματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν και το αρωματοποιείο να λειτουργεί αλλά ο ίδιος δεν σχεδιάζει πλέον. Γι´αυτό όπως καταλαβαίνεις, τα μπουκάλια που υπάρχουν ακόμη και φέρουν την υπογραφή του πωλούνται μέχρι και για 3.500€ σε συλλέκτες αν και δε νομίζω πως μπορείς να τιμολογήσεις την ιδιοφυία, την καινοτομία, την πρωτοπορία και ζωντανούς θρύλους της μόδας και της ομορφιάς όπως ο master Lelong. Μείνε συντονισμένη όμως γιατί έχουμε να πούμε πολλά την επόμενη Πέμπτη.
Διάβασε ακόμα: Αυτό το ρουζ που κυκλοφόρησε το 1863 φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο και πωλείται μέχρι σήμερα
Πηγή