Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

#tbt Kαι όμως, αυτό που βλέπεις είναι ένα από τα πρώτα σαμπουάν

Το σαμπουάν είναι το προϊόν που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ακριβό ή οικονομικό, για βαμμένα ή για λιπαρά μαλλιά, φαρμακευτικό ή και 2 σε 1… το σαμπουάν είναι κάτι που απλά έχουμε και χρησιμοποιούμε χωρίς να σκεφτόμαστε πολλά πράγματα για αυτό. Ήξερες όμως ότι, μέχρι και πριν από περίπου 100 χρόνια, έπρεπε να φτιάχνεις μόνη σου το σαμπουάν σου; Ναι, ναι θα σου τα πούμε όλα.

Ενώ εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορα κατασκευάσματα για να καθαρίσουν, να τονώσουν και να ομορφύνουν τα μαλλιά τους, το σαμπουάν δεν ήρθε στα χέρια μας μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Πριν από αυτό, το σαπούνι, το απλό σαπούνι ήταν τον μοναδικό πράγμα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά και όπως είναι αναμενόμενο, τα άφηνε μπλεγμένα και αφυδατωμένα. Δεν είχε όμως σημασία…

Το λούσιμο δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Οι γυναίκες και οι άνδρες λούζονταν μία φορά τον μήνα ή όποτε πήγαιναν κομμωτήριο. Τα σπίτια δεν είχαν δικό τους μπάνιο με τρεχούμενο νερό και όποιος ήθελε να κάνει ένα μπάνιο πήγαινε σε δημόσια λουτρά ή αν ήθελε να λουστεί πήγαινε στον μπαρμπέρη… Αντιλαμβάνεσαι ότι, αν ζούσα εκείνη την εποχή, θα ήμουν σε φρενοκομείο. Στο θέμα μας όμως: Λούσιμο! Ο κόσμος δεν λουζόταν αφενός γιατί τα μπάνια δεν ήταν κάτι που όλοι είχαν στο σπίτι και αφετέρου γιατί ήταν μια ταλαιπωρία.

SAMPOUAN ISTORIA

Κάπου εκεί, το 1903, έρχεται ο Hans Schwarzkopf (της γνωστής οικογενείας) με το φανταστικό σαπούνι σε σκόνη που είδες στην κεντρική μας φωτογραφία. Η σκόνη διαλύεται σε νερό και κάνει αφρό αφήνοντας τα μαλλιά σαφώς πιο απαλά από τη μπάρα σαπουνιού και γίνεται τεράστια επιτυχία. Δεν αφήνει όμως τα μαλλιά καθαρά. Για την ακρίβεια, δημιουργεί ένα φιλμ γύρω τους που τα κάνει θαμπά και αυτό είναι πρόβλημα γιατί, η μόδα της εποχής ήθελε λαμπερά μαλλιά (είχε εμφανιστεί και η μπριγιαντίνη).

proto sampouan se skoni

Επιστρέφει λοιπόν ο Hans στο εργαστήριό του στο Βερολίνο και το 1927 δημιουργεί το υγρό σαμπουάν, τον παππού των σαμπουάν που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αν το σκεφτείς δηλαδή, το σαμπουάν, το κανονικό σαμπουάν που έχουμε στο μπάνιο μας, είναι 93 ετών! Μπορεί να είναι ίσο σε ηλικία με τη γιαγιά σου #mindblown! Μάλιστα, στα 30᾽s έλεγαν ότι είναι καλό να λούζεσαι μία φορά το μήνα, στα 50᾽s μία φορά την εβδομάδα και μόνο τη δεκαετία του 70 άρχισε να λέγεται ότι πρέπει να λούζεσαι κάμποσες φορές την εβδομάδα!

proto igro sampouan

Αν επισκέπτεσαι συχνά την ομορφιά εδώ στο queen, θα έχεις αντιληφθεί ότι έχω ένα θέμα με το λούσιμο και σε λίγο θα κολλήσω και τη Μαρία (τη Ροδίτη). Το αστείο ωστόσο είναι ότι, το λούσιμο και η καθαριότητα, ήταν θέμα μόνο για τον Δυτικό κόσμο. Στην ανατολή, η καθαριότητα ήταν πολύ σημαντική και υπήρχαν τελετουργίες για τον καθαρισμό των μαλλιών. Πώς νομίζεις ότι πήρε το όνομά του το σαμπουάν άλλωστε;

india champu

Η λέξη προέρχεται από την ινδική ορολογία «champu» που αναφερόταν σε μία τελετουργία καθαρισμού των μαλλιών και της κεφαλής με βότανα και έλαια. Αυτά είδαν και έζησαν οι εξερευνητές και οι έμποροι, τα έφεραν στη γηραιά ήπειρο και παρ᾽όλο που αργήσαμε, αρχίσαμε και εμείς να λουζόμαστε. Βέβαια όλα κάνουν κύκλο…

Επιστρέφουμε στις μπάρες σαπουνιού για λούσιμο (όπως έχουμε ήδη πει) και το ξηρό σαμπουάν είναι και πάλι δημοφιλές αφού έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις λοιπόν το σαμπουάν σου, να θυμάσαι ότι δεν μπορούσες πάντα να το κάνεις και ότι μάλλον η γιαγιά σου έπρεπε να φτιάξει το δικό της ή να λουστεί αποκλειστικά με ξηρό σαμπουάν #thehorror. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη…

Διάβασε ακόμα: Επιτέλους βρέθηκε η λύση για να μη φριζάρουν τα μαλλιά σου

 


Πηγή