Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

#tbt Ohaguro: Ένα Ιαπωνικό beauty routine που απλά δεν θα πιστέψεις

Όταν σκεφτόμαστε την περιποίηση των δοντιών μας, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η λεύκανση. Σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες και το ολόλευκο, λαμπερό χαμόγελο είναι τόσο σημαντικό όσο και το λείο, χωρίς ρυτίδες πρόσωπο. Δεν ήταν όμως έτσι πάντα και σίγουρα όχι παντού. Σήμερα θα σε ταξιδέψω λοιπόν ως την Ιαπωνία όπου όχι μόνο δεν εκτιμούσαν το λευκό χαμόγελο αλλά έβαφαν τα δόντια τους μαύρα. Ναι, επίτηδες. Ναι, το θεωρούσαν την επιτομή της ομορφιάς και της κομψότητας. Ας πάρουμε όμως –όπως πάντα- τα πράγματα από την αρχή.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by J. (@jotafox)

Τα μαύρα δόντια δεν ήταν πάντοτε κάτι το κακό. Για την ακρίβεια, κατά τον μεσαίωνα και εξαιτίας της αγαπημένης μας beauty guru Ελισάβετ, τα μαύρα δόντια ήταν ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής. Καθώς η Ελισάβετ λάτρευε τα γλυκά, τα δόντια της ήταν μαύρα… έλα όμως που η ζάχαρη ήταν ένα είδος πολυτελείας. Το να έχεις μαύρα δόντια λοιπόν, αυτόματα, σήμαινε ότι έχεις και οικονομική άνεση γι᾽αυτό, πολλές γυναίκες μαύριζαν τα δόντια τους ώστε να ανεβάσουν το status τους. Όχι, οι Γιαπωνέζες δεν πήραν παράδειγμα από την Ελισάβετ, στην δική τους πλευρά του κόσμου το τελετουργικό του μαυρίσματος των δοντιών ήταν δημοφιλές πολύ πριν τον μεσαίωνα και ενώ καμία σχέση δεν είχε η Ελισάβετ με την Γιαπωνέζικη κουλτούρα τα δύο συνδέονται κάπως μαγικά μέσα από την ανάγκη για κοινωνική καταξίωση.

Γκραβούρα με απεικόνιση γυναίκας που κάνει Ohaguro

Ερχόμαστε λοιπόν στο Ohagurο (Οχάγκουρο) ή αλλιώς την πρακτική του μαυρίσματος των δοντιών. Ohagurο σημαίνει «μαύρα δόντια» (obviously) και χρονολογείται ότι ξεκίνησε περίπου το 250μχ καθώς έχουν βρεθεί σκελετοί με κατάμαυρα δόντια από εκείνη την περίοδο στην Ιαπωνία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ohagurο ήταν κοινή πρακτική και σε άλλες περιοχές της Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδία  και η Κίνα, στο θέμα μας όμως: Ohagurο! Πώς το έκαναν και γιατί; Πώς γίνεται να θεωρούν τα κατάμαυρα δόντια σύμβολο εξουσίας,  πολυτέλειας αλλά κυρίως, πώς γίνεται να τα θεωρούν σύμβολο ομορφιάς;

ergaleia ohaguro

Σκεύη για την προετοιμασία του Kanemizu. Ναι, αυτά που βλέπεις είναι σιδερένιες πρόκες…

Η διαδικασία της βαφής γινόταν παρασκευάζοντας και ένα υγρό με το όνομα kanemizu (κανεμίζου). Αυτό περιείχε κομμάτια σίδερο τα οποία βυθίζονταν μέσα σε ξύδι, τσάι και νερό και καθώς τα κομμάτια σιδήρου οξειδώνονταν, το υγρό γινόταν κατάμαυρο. Έπειτα έβαφαν με αυτό τα δόντια τους. Περίμενε, δεν τελειώσαμε… Το kanemizu ήταν καλό και μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά πρώτον, μύριζε άσχημα και η γεύση του ήταν απαίσια και δεύτερον, το αποτέλεσμα διαρκούσε για μία ή δύο μέρες μέχρι να μαυρίσουν μόνιμα τα δόντια. Γι᾽αυτό αναμείγνυαν μπαχαρικά όπως η κανέλλα και το γλυκάνισο με το μείγμα για να μπορούν να το αντέξουν και έβαφαν τα δόντια τους καθημερινά! Ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία αλλά ποια γυναίκα δεν αφιερώνει χρόνο στην… ομορφιά (;) της!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Let’s smile at strangers (@letssmileatstrangers)

Γιατί; Γιατί; ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ; Σίγουρα ένα μαύρο χαμόγελο είναι τρομακτικό! Όχι για τους Ιάπωνες (και άλλους ασιάτες) της εποχής. Αφενός, οτιδήποτε μαύρο και γυαλιστερό θεωρούνταν η επιτομή της ομορφιάς για τους Ιάπωνες και δεν θα κρίνω, το ακούω σαν δικαιολογία. Το χαμόγελο όμως δεν είναι το ίδιο με ένα βάζο. Και πάλι, όχι για τους Ιάπωνες και θα σου εξηγήσω τα πάντα. Το Ohagurο βόλευε τις γυναίκες εκείνη την περίοδο καθώς η επιδερμίδα ήταν ακόμα πιο σημαντική από τα δόντια και γι᾽αυτό έβαφαν τα πρόσωπά τους ολόλευκα. Όσο καθαρά και αν είναι τα δόντια σου, εκτός και αν έχεις κάνει λεύκανση με λέιζερ, θα φαίνονται κίτρινα όταν φοράς λευκή μπογιά παντού. Τα ολόμαυρα δόντια λοιπόν έκαναν ένα ωραίο (;) κοντράστ και έκρυβαν τα κιτρινισμένα δόντια. Όχι, δεν τρόμαζε κανείς! Αντιθέτως, το look ήταν δημοφιλές και το υιοθετούσαν κυρίως γυναίκες της αριστοκρατίας που είχαν χρόνο να βάφουν όλο το πρόσωπό αλλά και τα δόντια τους καθημερινά. Περίμενε όμως, έρχεται η ανατροπή και το αφετέρου!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bjorn Deleu (@bjorn_deleu)

Το Ohagurο προστάτευε τα δόντια και τα ούλα και δεν το λένε μόνο οι μουρλοί Ιάπωνες (sοrry guys, είστε, κάνατε μάσκες με κουτσουλιές από αηδόνια αλλά θα τα πούμε μία άλλη φορά) αλλά επιστήμονες που ανακάλυψαν σκελετούς με μαύρες από Ohagurο, πλήρεις οδοντοστοιχίες. Το να βρεθούν σκελετοί από εκείνη την περίοδο με τα πραγματικά τους δόντια είναι κατόρθωμα καθώς τα δόντια έπεφταν αφού δεν τα βούρτσιζε κανείς. Με το Οhagurο όμως, τα δόντια ήταν μαύρα και πολύ καλά προστατευμένα συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία πρακτική στοματικής υγιεινής που τελικά έγινε και beauty trend.  Ποιος έκανε όμως Οhagurο; Μόνο γυναίκες;

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 耳盥歳時記十二ヶ月 (@weddingtoolsjapan)

Ναι, κυρίως γυναίκες έβαφαν τα δόντια τους μαύρα για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα για να δείχνουν πιο όμορφες και να βρουν γαμπρό. Εκτός από ομορφιά όμως, το Ohagurο σήμαινε ότι μία γυναίκα είναι έτοιμη για γάμο. Μετά από τον γάμο, τα μαύρα δόντια δήλωναν ΚΑΙ απόλυτη αφοσίωση και υποταγή στον σύζυγό τους. Περίμενε όμως, και οι άνδρες έβαφαν μαύρα τα δόντια τους αλλά λίγοι και για άλλους λόγους. Οι πολύ πλούσιοι άνδρες και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών τα έβαφαν μαύρα γιατί –όπως είπαμε- τα μαύρα δόντια ήταν δείγμα αριστοκρατικής καταγωγής. Επίσης, οι σαμουράι έβαφαν τα δόντια τους μαύρα για να τα διατηρήσουν και να δηλώσουν απόλυτη αφοσίωση στους masters τους. Βέβαια, προσωπικά πιστεύω ότι οι σαμουράι το έκαναν για να δείχνουν και πιο τρομακτικοί αλλά είναι απλά γνώμη μου, ήρεμα το λέω…

 ergaleia ohaguro 2

Σκεύη Samurai για την προετοιμασία του Kanemizu

Από το 1603 ως το 1868 (περίοδος Εdo) τα πράγματα κάπως άλλαξαν και η πρακτική έπαψε να είναι τόσο διαδεδομένη. Μόνο οι Geisha, οι πόρνες, οι ανύπανδρες γυναίκες άνω των 18 και οι παντρεμένες γυναίκες έβαφαν τα δόντια τους μαύρα. Η πρακτική συνεχίστηκε ωστόσο ως και το 1870 οπότε και απαγορεύτηκε αφού η Ιαπωνία περνούσε σε μία νέα εποχή καθώς επισκέπτες από τον Δυτικό κόσμο έφεραν μαζί τους άλλα στάνταρ και η πρακτική αυτή έμοιαζε όχι μόνο παλιακή αλλά και τρομακτική πλέον. Η αυτοκράτειρα Shōken μάλιστα (σύζυγος του αυτοκράτορα Meiji) μία μέρα εμφανίστηκε με ολόλευκα, αστραφτερά δόντια αποτελειώνοντας το trend που χάθηκε μέσα στους αιώνες, για την Ιαπωνία τουλάχιστον. Σήμερα, το Οhaguro είναι κοινή πρακτική σε μερικές φυλές της Ινδίας και της Μαδαγασκάρης και στην Ιαπωνία, μόνο οι Geisha μαυρίζουν τα δόντια τους για πολύ ειδικές περιστάσεις. Για να το δεις λοιπόν live θα πρέπει να είσαι τυχερός και να ταξιδέψεις πολύ.

Empress Shoken

Η αυτοκράτειρα Shōken

Έχουμε λοιπόν ένα ακόμη πολύ παράξενο beauty ritual που μάλιστα έφτασε να ενώνει δύο πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς σε μία εποχή που δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Τι κρατάμε από αυτό; Το γεγονός πώς η ομορφιά είναι απόλυτα και αδιαμφισβήτητα υποκειμενική γι᾽αυτό… Υοu do you girls! Δεν χρειάζεται να συμμορφωθούμε σε κανένα στάνταρ της εποχής, να υιοθετήσουμε κανένα trend, δεν υπάρχει ένα όμορφο σώμα και όλα τα χαμόγελα είναι όμορφα, ακόμα και αν είναι κατάμαυρά! Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη…

Διάβασε ακόμα: #tbt Κοκαΐνη και βελόνες: Τα πρώτα extensions βλεφαρίδων ήταν ΠΟΛΥ επίπονα…

 




Πηγή