Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

#tbt Rachel Élisa Félix: Αξίζει να διαβάσεις για τη γυναίκα που έγινε απόχρωση… πούδρας

Μία από αυτές τις ημέρες θα αφιερώσω ένα θέμα για τις φανταστικές ονομασίες των κραγιόν και των βερνικιών νυχιών που -πολλές φορές- μας κάνουν να τα αγοράζουμε μόνο για αυτό, αγνοώντας την απόχρωση. Σήμερα ωστόσο είναι Πέμπτη και θα σου μιλήσω για ένα πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ονομασίες των προϊόντων ομορφιάς. Είναι η γυναίκα της οποία το όνομα έγινε απόχρωση πούδρας, η πεντάμορφη Γαλλίδα ηθοποιός Rachel Élisa Félix αλλά, όπως κάθε φορά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Πίνακας του 1890 από τον Georges Seurat με την ονομασία «Γυναίκα που πουδράρει το πρόσωπό της»

Το 1800 ήταν ένας αιώνας «σταθμός» για το μακιγιάζ. Στης αρχές του, το να βάφει μία γυναίκα το πρόσωπό της ήταν taboo (thanks Queen Victoria) καθώς μόνο οι ηθοποιοί (που θεωρούνταν ως επί το πλείστον χαλαρών ηθών) βάφονταν με τα ειδικά, κρεμώδη είδη μακιγιάζ θεάτρου. Η μόδα της εποχής όμως ήθελε καθαρό, ανοιχτόχρωμο, όμορφο, αιθέριο δέρμα. Αυτό ήταν το στάνταρ της ομορφιάς συνεπώς οι γυναίκες ξεκίνησαν να φορούν πούδρες προκειμένου να το πετύχουν με πιο φυσικό τρόπο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες πούδρες προσώπου όπως η Poudre D’Amour.

1903 poudre damour

Διαφήμιση της Poudre D’Amour

Όπως βλέπεις, η πούδρα ήταν διαθέσιμη σε τρεις αποχρώσεις: Τη λευκή  Blanche, τη ροζ Naturelle και την cream (μπεζ) Rachel! Τα ονόματα ήταν straightforward εκτός από ένα, το Rachel. Γιατί ονομάστηκε Rachel και όχι Cream ή Crème; Υπήρχε η Rachel; Όπως θα κατάλαβες από τον τίτλο μας, ναι, η Rachel ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν η πανέμορφη ηθοποιός Rachel Élisa Félix, με την συγκινητική ιστορία και το πανέμορφο δέρμα. Η Rachel γεννήθηκε Élisa Félix από εβραίους γονείς και μεγάλωσε στην φτώχεια. Για να βοηθήσει την οικογένειά της, τραγουδούσε στους δρόμους και όταν μεγάλωσε αποφάσισε να πάει στο Παρίσι για να γίνει η ηθοποιός. Έκανε μαθήματα τραγουδιού και υποκριτικής και ο σκηνοθέτης της της πρώτης παράστασης στην οποία πρωταγωνίστησε της έδωσε το όνομα Rachel το οποίο και κράτησε.

rachel felix

Πίνακας της Rachel ως Φαίδρα

Η ομορφιά της την εκτόξευσε στην κορυφή και σύντομα ονομαζόταν απλά Madame Rachel. Συνδέθηκε ερωτικά με τον πρώτο πρόεδρο και αργότερα Αυτοκράτορα της Γαλλίας (Ναπολέων ο 3ος) καθώς και με τον γιό του! Ήταν το όνομα που όλοι συζητούσαν και η ομορφιά της εκθειαζόταν από τα μέσα τα εποχής. Οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν, το κοινό ήταν μόνιμα πεινασμένο για νέα από τη ζωή της. Ήταν ένας ζωντανός θρύλος! Η επιδερμίδα της συγκεκριμένα, ήταν κάτι που απασχολούσε πολύ τις γυναίκες οι οποίες ήθελαν να μοιάσουν στο είδωλό τους, στο beauty icon της εποχής και έτσι άρχισαν να αναζητούν τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε στη σκηνή και της έδιναν αυτή την αιθέρια όψη.

Fun fact: Οι προσπάθειες των εφημερίδων να τυπώσουν φωτογραφίες της Rachel από το νεκροκρέβατό της οδήγησαν στην προσθήκη νόμων περί ιδιωτικότητας στο Γαλλικό δίκαιο.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι νεοσύστατες εταιρίες καλλυντικών δεν μπορούσαν να μην έχουν στην γκάμα τους μία πούδρα με έμπνευση τη Rachel και δεν υπήρχε λόγος να μην της δώσουν και το όνομά της. Η πούδρα ήταν κρεμ με κίτρινους τόνους και προοριζόταν περισσότερο για μελαχρινές γυναίκες. Η ίδια η Rachel ήταν μελαχρινή με θερμή επιδερμίδα (πολύ εξωτική για την εποχή) και αψεγάδιαστη. Η απόχρωση Rachel λοιπόν γίνεται μία από τις στάνταρ αποχρώσεις και κολοσσοί όπως η Elizabeth Arden δημιουργούν πούδρες που την περιλαμβάνουν στην γκάμα τους και προσθέτουν επιπλέον Rachel αποχρώσεις όπως οι Rachel No. 1, Rachel No. 2, Rose Rachel και Special Rachel.

1956 invisible veil

Διαφήμιση της πούδρας Ardena της Elizabeth Arden.

Η ίδια η Madame Rachel πέθανε το 1853, μόλις 36 ετών (στο ζενίθ της ομορφιάς της), στη Γαλλία, μετά από μία εξουθενωτική περιοδεία στην Ρωσία. Ο πρόωρος θάνατός της ενίσχυσε το μύθο της ομορφιάς της που έμελλε να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Pfaueninsel Mlle Rachel K

Άγαλμα με τη μορφή της Madame Rachel στο Βερολίνο, από τον καλλιτέχνη Bernhard Afinger.

Οι πούδρες Rachel έφτασαν στο ζενίθ τους τη δεκαετία του 50 και η απόχρωση Rachel σιγά σιγά άρχισε να εξαφανίζεται. Αξίζει όμως σε αυτό το σημείο να σου μιλήσω για το brand Mignot-Boucher. Η μάρκα ήταν γαλλική και δημιουργήθηκε το 1818 όμως, το 1916 αγοράστηκε από τη βουλγαρική-εβραϊκή οικογένεια Arié. Η εταιρία έγινε κινητήριος δύναμη για την οικονομία της χώρας και το στάτους μαζί με τον πλούτο της οικογένειας αυξήθηκαν δραματικά. Το 1941 ωστόσο, η Βουλγαρία γίνεται μέρος του Άξονα και ξεκινά ο συστηματικός διωγμός των Εβραίων. Η οικογένεια Arié διώκεται κάτω από ψευδείς κατηγορίες, εκτελείται και η εταιρία περνά στο κράτος. Η πούδρα που έφερε το όνομα της εβραίας ηθοποιού Rachel εξακολουθεί να παράγεται και να ξεπουλά!

poudre

Αυθεντική πούδρα Mignot-Boucher στην απόχρωση Rachel με φορολογική σφραγίδα της Βουλγαρίας.

Κάπως έτσι, η Rachel Élisa Félix, έγινε ένα από τα πλέον influential πρόσωπα για την ομορφιά και την κοσμετολογία, μετατράπηκε σε απόχρωση, συζητήθηκε, εκθειάστηκε και πέθανε πριν προλάβει ο χρόνος να αλλοιώσει την άψογη εμφάνισή της και την υπέροχη επιδερμίδα της. Αξίζει να τη θυμάσαι, no; Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη…  

Διάβασε ακόμα: #tbt Ήξερες ότι το κονσίλερ ΔΕΝ φτιάχτηκε για μαύρους κύκλους; Θα σου τα πούμε όλα…

 


Πηγή