Το skincare έχει γίνει τάση, αλλά και μέρος της καθημερινότητάς μας. Ποια γυναίκα, άλλωστε, δε θέλει να έχει περιποιημένη επιδερμίδα, που να αποπνέει υγεία και λάμψη; Η ερώτηση είναι ρητορική. Όλες το θέλουμε αυτό και γι’ αυτό ακριβώς επενδύουμε σε κρέμες, serums, μάσκες ομορφιάς, έλαια και ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών.
Κάθε φορά που ακούμε για ένα νέο συστατικό ή για ένα νέο trend, αμέσως σπεύδουμε να ενημερωθούμε και να το δοκιμάσουμε για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει στη δική μας επιδερμίδα. Σίγουρα κι εσύ θα έχεις δοκιμάσει τη ρετινόλη, τη βιταμίνη C, το γλυκολικό οξύ και άλλα skincare συστατικά που ξεπετάγονται κάθε τρεις και λίγο. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνεις στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας αυτά τα συστατικά στη ρουτίνα ομορφιάς σου;
Ναι, εκτός από γυναίκες που μας αρέσει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, πρέπει να είμαστε και άνθρωποι που σεβόμαστε το περιβάλλον. Και ακριβώς σε αυτήν τη λογική θέλει να μας μυήσει μια νέα skincare τάση που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγο καιρό και ακούει στο όνομα… waterless beauty. Όπως θα ξέρεις και θα έχεις παρατηρήσει στις ετικέτες των κρεμών ή ορών που χρησιμοποιείς, μέσα σε αυτά υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Το νερό βοηθά αυτά τα skincare προϊόντα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, μειώνει όμως τη δράση των συστατικών στην επιδερμίδα μας και κάνει παράλληλα μεγάλο κακό στο περιβάλλον.
Αν αναλογιστείς ότι ο μέσος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο καταναλώνει 140 λίτρα νερό τη μέρα, φαντάσου πόσο νερό χρησιμοποιούν οι εταιρείες καλλυντικών στην παραγωγή τους και άρα πόσο βλάπτουν το περιβάλλον. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, λοιπόν, η waterless beauty έχει στόχο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των skincare προϊόντων στην επιδερμίδα μέσα από φόρμουλες, όμως, που περιέχουν λιγότερο έως καθόλου νερό, δεν είναι τοξικές για το περιβάλλον και ακολουθούν τους κανόνες της βιωσιμότητας της ομορφιάς.
Το concept της waterless beauty ξεκίνησε δειλά-δειλά στη Νότια Κορέα το 2015 με πλήθος προϊόντων να λανσάρονται σε waterless μορφή. Ανάμεσά τους, καθαριστικά προσώπου, πούδρες, έλαια, body butters και μάσκες. Οι συγκεκριμένες φόρμουλες, εκτός από το ότι προστατεύουν και σέβονται το περιβάλλον, είναι και πιο ευεργετικές για την επιδερμίδα. Κι αυτό, γιατί όπου υπάρχει αρκετό νερό, υπάρχει και η δυνατότητα να αναπτυχθούν μικρόβια. Άρα μια waterless κρέμα ή ορός αυτόματα εξαφανίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κατά συνέπεια έχει περισσότερα οφέλη στο δέρμα. Πλέον, αυτή η νέα τάση δεν υπάρχει μόνο στο χώρο του skincare, αλλά αρχίζει να εμφανίζεται και στα προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών.
Διάβασε ακόμα: Ετοιμάζεται η Kim Kardashian να λανσάρει τη δική της skincare σειρά;
Πηγή