Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Όλα όσα συνέβησαν στα Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη!

Σε μία ξεχωριστή ημέρα για όλες εμάς τις γυναίκες, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση και πολλά μηνύματα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής, η βράβευση 3 νεαρών επιστημόνων με τα “Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” και το queen.gr ήταν εκεί υποστηρίζοντας το θεσμό!

Εκπρόσωποι της Πολιτειακής ηγεσίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έδωσαν το “παρών” και ανακοίνωσαν για 9η χρονιά τις 3 δικαιούχους των “Ελληνικών Βραβείων 2016 ”.

 

 

A photo posted by Queen.gr (@queengr) on Dec 1, 2016 at 4:03am PST

Οι 3 νεαρές διακεκριμένες Ερευνήτριες, η Δρ. Καλλιόπη ΔΑΣΥΡΑ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δρ. Ελένη ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στην Βιοανόργανη Χημεία, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας E.K.E.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και η Δρ. Μαρία ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, για την συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη.

«Ο θεσμός των βραβείων για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αποτελεί όχι μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου», αναφέρει η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

«Η μεγάλη αυτή διεθνής πρωτοβουλία του Ιδρύματος L’Oréal και της UNESCO έχει σαν αφετηρία την πεποίθηση ότι οι γυναίκες στην επιστήμη έχουν την δύναμη να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο. Οι τρεις διακεκριμένες αυτές ερευνήτριες, η κάθε μία στον δικό της τομέα, εργάζονται ακούραστα για να προσφέρουν λύσεις σε μεγάλα μυστήρια, ανακούφιση από ασθένειες, κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη, ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Σε αυτές, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα, οφείλουμε την αναγνώριση, την στήριξη και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι πρότυπα για όλα τα νέα κορίτσια, είναι ζωντανό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που οι γυναίκες δεν μπορούν να καταφέρουν, ότι, ναι, οι γυναίκες στην επιστήμη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», αναφέρει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της L’Oréal Hellas, κυρία Έρση Πυρίσιη.

Και συμπληρώνει ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Αναπληρωτής Πρύτανη, καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων: «Νομίζω η επιστήμη στην Ελλάδα χρειάζεται τις γυναίκες και νέους ανθρώπους. Υπάρχουν πολύ νέοι ερευνητές με πολύ μεγαλύτερα προσόντα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με πάρα πολύ ταλέντο. Η ευχή μου είναι να δημιουργηθούν οι όροι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα».

15328218 1271563316249036 1875416705 n

Το πρόγραμμα “Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO” αναγνωρίζει και επιβραβεύει ανερχόμενες
γυναίκες επιστήμονες που έχουν υλοποιήσει στην Ελλάδα υποδειγματική έρευνα με σημαντική επιστημονική αξία στο πεδίο των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.

Πέρα από την ηθική επιβράβευση, τα βραβεία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι’ αυτό συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Κι αν δεν το γνώριζες, από το 2006, που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα 26 νεαρές Ελληνίδες Ερευνήτριες έχουν τιμηθεί με το “Βραβείο L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη”.

15320426 1271563369582364 565038160 n

Το πρόγραμμα “Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO. To τελευταίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους, να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και να παροτρύνει περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες κι αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας και μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο. Από το 1998, που θεσμοθετήθηκε έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 Ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τις καταξιωμένες Επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO, υπάρχουν και δύο Νομπελίστες! Ένα χρόνο μετά την βράβευσή τους για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, οι Elizabeth H. Blackburn και Ada E. Yonath έλαβαν την υπέρτατη καταξίωση: το βραβείο Nobel. Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια αναγνώριση για τον θεσμό.

Τα εξαιρετικά ανταγωνιστικά βραβεία L’Oréal-UNESCO, σε διεθνές ή σε εθνικό επίπεδο, απονέμονται για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα που συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η προστασία του περιβάλλοντος και τα μυστήρια του σύμπαντος.


Πηγή