Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις πρώτες τροφές που εισάγονται στη διατροφή των παιδιών, αποτελώντας σε πολλές περιπτώσεις αντικείμενο φόβου από γονείς και παιδιάτρους για την πιθανότητα ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης του παιδιού.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας Κλινικής Ανοσολογίας η αλήθεια είναι ότι στη βρεφική ηλικία η αληθής αλλεργία στα φρούτα είναι μάλλον σπάνια, με πιθανές σποραδικές εξαιρέσεις στην περίπτωση του ακτινιδίου και ίσως της μπανάνας.
Λόγω όμως του όξινου περιεχομένου τους, κάποια φρούτα ενδέχεται να ερεθίζουν το δέρμα γύρω από το στόμα, ειδικά στα βρέφη και παιδιά με ατοπική δερματίτιδα. Αυτό είναι που συνήθως δημιουργεί και την παρεξήγηση για την φημολογούμενη ‘ισχυρή’ αλλεργιογονικότητα φρούτων όπως το πορτοκάλι ή τη φράουλα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, ο τοπικός αυτός ερεθισμός δεν έχει επακόλουθα ούτε και επηρεάζει την υγεία του βρέφους, ενώ βελτιώνεται σημαντικά με την καλλυντική περιποίηση του περιστοματικού δέρματος.
Στα μεγαλύτερα παιδιά αντίθετα, και ειδικά στις μεσογειακές χώρες, το ροδάκινο είναι ένα σημαντικό αλλεργιογόνο. Συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλλεργιογόνου στη φλούδα, με αποτέλεσμα η αλλεργία συχνά να περνά απαρατήρητη από άτομα που καταναλώνουν το ροδάκινο ξεφλουδισμένο.
Λόγω όμως της ευρύτατης διασταυρούμενης αντιδραστικότητας (αντανάκλασης της αλλεργίας σε συγγενικά είδη), η αλλεργία στο ροδάκινο μπορεί να είναι είναι αίτιο συμπτωμάτων σε έναν απρόβλεπτο αριθμό φρούτων (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, δαμάσκηνο, σταφύλι, κεράσι), λαχανικών (λάχανο, ντομάτα, πράσινα λαχανικά), σπόρων (σουσάμι, μουστάρδα), ξηρών καρπών και οσπρίων. Ευτυχώς, τα συμπτώματα είναι κατά κανόνα ήπια, με σποραδικές όμως αναφυλακτικές αντιδράσεις.
Η αλλεργία στα λαχανικά δεν είναι συχνή, κατά κανόνα συνοδεύει την αλλεργία στα φρούτα ή σε αερο-αλλεργιογόνα (γύρεις) και δεν αποτελεί αίτιο σημαντικών αντιδράσεων. Παρ’ όλα αυτά, αν ένα παιδί αναφέρει συμπτώματα (όπως φαγούρα) στο στόμα κατά την κατανάλωση συγεκριμένων φρούτων ή λαχανικών, είναι καλή ιδέα να ελεγχθεί για την περίπτωση αλλεργίας, καθώς μπορεί αυτή να εκδηλώνεται με πολύ ήπια συμπτώματα.
Ο θετικός αλλεργιολογικός έλεγχος θα μπορούσε να σημαίνει ότι το παιδί ενδέχεται να αντιδράσει με βαρύτερο τρόπο αν καταναλώσει την τροφή όταν είναι άρρωστο, ή αν φάει και τρέξει.
Πηγή