Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Διατροφή μωρού: 2ο εξάμηνο της ζωής-Εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών

Σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό Οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους και το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής (180 ημέρες), τα περισσότερα υγιή βρέφη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφών.

Τα βρέφη είναι έτοιμα όταν μπορούν να καθίσουν με υποστήριξη, να στηρίζουν καλά το κεφάλι τους στην καθιστή θέση, να αναγνωρίζουν το κουτάλι και να δείχνουν ενδιαφέρον για άλλες τροφές, εκτός από το γάλα.

Τρόπος εισαγωγής των συμπληρωματικών τροφών στη διατροφή

  • Στόχος είναι η αντικατάσταση των γευμάτων γάλακτος (εκτός από το πρωινό και βραδινό γεύμα) με γεύματα στερεών τροφών (π.χ. φρουτόκρεμα, κρεατόσουπα.
  • Ξεκινήστε την εισαγωγή των νέων τροφών σταδιακά, δηλαδή σε μικρές ποσότητες στην αρχή και διαδοχικά, δηλαδή κάθε καινούρια τροφή να εισάγεται με χρονική απόσταση από την προηγούμενη (περίπου μια εβδομάδα).
  • Ξεκινήστε κάθε καινούρια τροφή ξεχωριστά και σε μικρή ποσότητα. Επιλέξτε το γεύμα γάλακτος που θέλετε να αντικαταστήσετε και δώσε στο βρέφος τις πρώτες ημέρες 2-3 κουταλάκια του γλυκού από την καινούρια τροφή, συμπληρώνοντας το γεύμα του με γάλα (δικό σας ή ξένο). Σταδιακά, ανάλογα με την όρεξη του βρέφους, αυξήστε την ποσότητα που του δίνετε, μέχρι να χορτάσει και να μη χρειάζεται να το θηλάσετε ή να δώσετε επιπλέον ξένο γάλα.

Κατά την περίοδο εισαγωγής κάθε νέας τροφής, παρατηρήστε προσεκτικά το βρέφος για τυχόν αντιδράσεις, όπως:

Διάρροια, εμετό, εξανθήματα (σπυράκια) και ερεθισμό του δέρματος, βήχα, αναπνευστικά συμπτώματα και ανησυχία, έντονο κλάμα. Στις περιπτώσεις αυτές, σταματήστε να δίνετε στο παιδί το συγκεκριμένο τρόφιμο και επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας ή απευθυνθείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο όταν τα συμπτώματα είναι ξαφνικά και έντονα (πχ. έντονα εξανθήματα, πρήξιμο χειλιών, βραχνιασμένο κλάμα και δυσκολία στην αναπνοή).

Cute baby eating fruits

Τα βρέφη αντιλαμβάνονται κάθε νέα τροφή ως κάτι ξένο και χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή μέχρι να την αποδεχτούν:

  • Παρατηρήστε πότε το μωρό σας δείχνει ευχαριστημένο και πότε δυσφορεί, πότε δεν θέλει καθόλου να φάει μια τροφή, πότε απλώνει τα χέρια του και τι είδους εκφράσεις κάνει.
  • Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του παιδιού σας και μη το συγκρίνετε με τα παιδιά του φιλικού ή του συγγενικού σας περιβάλλοντος. Τα μωρά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Μερικά είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με αυτά.

Αν αρνείται να φάει μια καινούρια τροφή:

  • Μην το πιέσετε
  • Προσπαθήστε να την ξαναδώσετε μετά από μερικές μέρες
  • Δοκιμάστε να τη δώσετε με άλλους συνδυασμούς τροφίμων

Να θυμάστε: Φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 8-10 προσπάθειες για να δεχτεί το βρέφος να καταναλώσει ένα νέο τρόφιμο, ενώ η πραγματική αποδοχή μιας νέας τροφής γίνεται μετά τις 12-15 εκθέσεις σε αυτήν.

Δείτε εδώ τον προτεινόμενο χρόνο εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών

PROLEPSIS

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής


Πηγή