Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί του πληθυσμού πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους, όπως διατυπώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανοσοποίησης και σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα.
«Εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, παρέχονται δωρεάν και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συνιστώνται, ενώ δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο απαιτεί εμβολιασμό με τα εμβόλια που παρέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως φαίνεται στην κάρτα υγείας του μαθητή. Επομένως, ο εμβολιασμός των παιδιών καθίσταται υποχρεωτικός, με τον εμβολιασμό των ενηλίκων να συνιστάται», κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εγγραφή μαθητών στο σχολείο και εμβόλια
Σύμφωνα με τις παρ. 2β και 3 β των άρθρων 7 των Π.Δ. 200 & 201/98 (ΦΕΚ 161Α) για την εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, εκτός των άλλων, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση».
Ειδικότερα, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Περαιτέρω, σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δlνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Γονείς που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό
Διευκρινίζεται όμως πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».
Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ)Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε)ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ.Α’ ΦΕΚ 287).
Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τους ανωτέρω φορείς καθώς και με τους Φορείς Κοινωνικής Στήριξης (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των μαθητών των ανωτέρω ομάδων.
Πλέον η χώρα μας, ήδη για το έτος 2017, έχει εκδώσει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων, (με αριθμ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ. 38867/23-05-2017), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και μάλιστα με τον τρόπο αυτό η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, καθιστά υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο παραπάνω πρόγραμμα. Υπό αυτή την κατεύθυνση τόσο οι παιδίατροι όσο και οι γονείς οφείλουν να συμμορφώνονται.
Κενά στο νομικό πλαίσιο
Ωστόσο, υπάρχουν κενά στο νομικό πλαίσιο για τον εμβολιασμό των παιδιών όπως επισημάνθηκαν από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.Όπως υπογράμμισαν οι παιδίατροι, η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης σε περίπτωση μη εμβολιασμού, αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης και ακυρώνει τον νόμο σε αυτό το σημείο. Με απλά λόγια, όπως εξήγησαν, είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει, δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. Επιπλέον, αρκεί οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη παιδιάτρου ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα» και το παιδί θα γραφτεί στο σχολείο.
Νέα νομοθετική ρύθμιση
Ενόψει όλων αυτών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας να επιβάλει αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού σε περιόδους που σημειώνεται έξαρση νοσημάτων, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, τονίζοντας μεταξύ αλλων, τα εξής:
«Ο εμβολιασμός είναι κρίσιμο μέτρο ατομικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπάρχει υποχρεωτικότητα στην τήρηση του εμβολιασμού» είπε ο υπουργός Υγείας και διαβεβαίωσε πως, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει η εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά φέτος, που σημειώθηκε έξαρση της ιλαράς, έγινε και ένα βήμα αυστηροποίησης, με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να γίνει το τριπλό εμβόλιο στα παιδάκια που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο είναι εμβόλιο και για την ιλαρά.
«Δεν τίθεται δίλημμα ναι ή όχι στον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας και ατομικής υγείας» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι επειδή αυτός διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων, η πολιτεία κάνει προσπάθεια να ενισχυθεί η συγκεκριμένη κουλτούρα εμβολιασμού. Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έχουμε υψηλά ποσοστά κάλυψης.
Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr
5 Φωτογραφίες
Πηγή