Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Ιώσεις: Πότε κρατούν οι γονείς τα παιδιά στο σπίτι και πότε τα στέλνουν στο σχολείο

Οι απόψεις διίστανται όταν οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν πόσο άρρωστο πρέπει να είναι το παιδί τους για να το στείλουν στο σχολείο.

Πρέπει να κρίνουν αν είναι κάτι σοβαρό ή όχι για να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους και να μείνουν στο σπίτι να το φροντίσουν ή να στείλουν το παιδί σχολείο γιατί μπορεί να χάσει κάποιο σημαντικό τεστ.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health αναφέρει ότι:

Το 75% των γονέων, απάντησε ότι τουλάχιστον μία μέρα έμεινε το παιδί στο σπίτι επειδή ήταν άρρωστο τον περασμένο χρόνο. Αυτό που τους έκανε να πάρουν αυτή την απόφαση και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι ήταν επειδή φοβόντουσαν μήπως η ίωση χειροτερέψει ή μήπως είναι κολλητική για τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.

Να μείνει στο σπίτι το παιδί ή όχι;

Οι γονείς που είχαν παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, δεν ήθελαν τα παιδιά τους να μείνουν πίσω στα μαθήματα ενώ τα συμπτώματα είχαν τον πρώτο λόγο στην απόφασή τους. Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, το 80% των γονέων δεν θα έστελναν το παιδί με διάρροια, ενώ το 58% δεν θα έστελνε το παιδί στο σχολείο αν έκανε εμετό μία φορά, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Το 49% δεν θα έστελνε το παιδί στο σχολείο αν είχε ελαφρύ πυρετό με φυσιολογική συμπεριφορά, το 16% δεν θα έστελνε το παιδί στο σχολείο αν είχε υγρά μάτια, χωρίς πυρετό και τέλος το 12% δεν θα έστελνε το παιδί στο σχολείο αν είχε καταρροή μύτης, ξηρό βήχα και καθόλου πυρετό.

«Οι γονείς συχνά πρέπει να κρίνουν για το πόσο άρρωστο είναι το παιδί για να μείνει σπίτι», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Gary Freed, MD, MPH.

Ο Freed λέει επίσης, πως οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ορισμένα συμπτώματα όπως η διάρροια και ο εμετός είναι αρκετά σημαντικά ώστε τα παιδιά να μην πάνε στο σπίτι ενώ οι περισσότεροι γονείς δείχνουν εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα όπως η καταρροή μύτης και ο ξηρός βήχας που δεν συνοδεύονται από πυρετό.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν ένα παιδί θα αισθανθεί χειρότερα αφότου πάει στο σχολείο ή πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτά τα συμπτώματα (ρινικής καταρροής και ξηρού βήχα), έτσι οι γονείς συχνά κρίνουν με την εμπειρία!», εξηγεί ο Freed.

Η έκθεση βασίστηκε στις απαντήσεις 1.442 γονέων, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 6-18 ετών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

• Ένα τηλεφώνημα ή μια επίσκεψη στον/στην παιδίατρο του παιδιού μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν το παιδί έχει μια σοβαρή ασθένεια, εξηγώντας τα συμπτώματα.

• Το παιδί σας έχει καταρροή αλλά παίζει, γελάει και νιώθει καλά; Στείλτε το στο σχολείο με επιπλέον χαρτομάντιλα και καθαρίστε τη μυτούλα με φυσιολογικό ορό. Αν όμως, τα συμπτώματα συνοδεύονται από μειωμένη όρεξη, λήθαργο, αλλαγή διάθεσης και δυσκολία στην αναπνοή, τότε θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό του παιδιού.

• Όταν το παιδί έχει πυρετό πάνω από δύο εικοσιτετράωρα, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον γιατρό του, πόσο μάλλον όταν ο πυρετός συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, αδιαθεσία.


Πηγή