Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

«Καρέκλα της σκέψης»: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς

Ακόμα και αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο νουθεσίας για το παιδί σας, σίγουρα την έχετε ακούσει.

Η «καρέκλα της σκέψης», είναι ένα είδος τιμωρίας, που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά να σκεφτούν για τη μη σωστή συμπεριφορά τους και να αναγνωρίσουν το λάθος τους.

Η συγκεκριμένη τακτική, που πολλοί τη θεωρούν αντιπαιδαγωγική και άλλοι ξεπερασμένη, δεν αποδίδει πάντα τα προσδοκώμενα, λόγω …κατάχρησης των γονιών. Όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον, το 85% των γονιών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της « καρέκλας της σκέψης» (ως time out ορίζεται στην έρευνα), κάνουν λάθη στην εφαρμογή της με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη τους;

1. Κάνουν κατάχρηση της μεθόδου- τιμωρίας
Πολλοί γονείς με την πρώτη ζαβολιά ή φωνή του παιδιού το στέλνουν στο καρεκλάκι σκέψης ή του ζητούν να κάνει ένα διάλειμμα για να σκεφτεί αυτό που έκανε. Όμως όταν δεν υπάρχει μέτρο, το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το λάθος που πρέπει να διορθώσει αφού κάθε τρεις και λίγο βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

2. Δεν αφήνουν τα παιδιά να σκεφτούν
Τα μικρά παιδιά επιδιώκουν την προσοχή, ακόμα και την αρνητική προσοχή. Με το να ενδίδουν οι γονείς κάθε φορά που το παιδί τους μιλάει, κλαίει ή φωνάζει δεν βοηθούν στην εφαρμογή της μεθόδου που έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη γονικής προσοχής για ένα μικρό χρονικό διάστημα βοηθάει ουσιαστικά το παιδί να καταλάβει τι έχει κάνει.

102797718

3. Χρησιμοποιούν τη μέθοδο νουθεσίας για λάθος λόγους
Έρευνα του Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, έδειξε ότι τα τάιμ-άουτ λειτουργούν καλύτερα για τα μικρά παιδιά που είναι επιθετικά και προκλητικά απ’ ότι να τα επιβάλουν οι γονείς τους μια σκληρή τιμωρία ή να τα ζητήσουν να επανορθώσουν στη στιγμή. Όμως, όταν ένα παιδί μπαίνει στο καρεκλάκι σκέψης για διαφορετικούς τύπους προβλημάτων ή αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως τιμωρία, η συμπεριφορά του μπορεί να επιδεινωθεί.

ea071f052c3b746839ac1bfaadea24ad

4. Φωνάζουν τη στιγμή που το παιδί είναι στο καρεκλάκι σκέψης
Πολλοί γονείς συνεχίζουν να μουρμουράνε ή να φωνάζουν έξαλλοι για τη συμπεριφορά του παιδιού τους, ακόμα και αν βρίσκεται στο καρεκλάκι σκέψης ή κάνει …διάλειμμα. Αυτό έχε ως συνέπεια, και ο γονιός να μην ηρεμεί και το παιδί να είναι σε υπερένταση. Επιπλέον, αν οι γονείς φωνάζουν συνέχεια με το παραμικρό, το μόνο που θα καταφέρουν είναι τα παιδιά τους να μην τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν.


Πηγή