Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από έρευνες, όπως αυτή της Focus Bari, δείχνουν ότι τρία στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό μάλιστα φθάνει στο 87% αν μιλάμε για ηλικίες 10-12 ετών, ενώ είναι ακόμη υψηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς
Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά του Δημοτικού είναι πλέον online. Όμως, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από αυτό του εντοπισμού του περιεχομένου εκείνου που θα βοηθήσει τα παιδιά μας και θα τα αποτρέψει από το να βλέπουν συνεχώς video στο YouTube.
Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά sites με περιεχόμενο, το οποίο τους επιτρέπει να παίζουν αλλά και να μαθαίνουν ενώ «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο με το tablet ή το laptop.
Για παράδειγμα, μία από τις πλέον αξιόλογες προσπάθειες είναι το imeakia.gr, το οποίο έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα πρόσβασης σε παιχνίδια γνώσεων, δράσης και λογικής, να ζωγραφίσουν και να εκτυπώσουν τα σχέδιά τους, να «κατεβάσουν» χρήσιμες εφαρμογές για τον υπολογιστή τους κ.ά. Από τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των παιδιών.
Για τα πιο μικρά παιδιά, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα sites είναι το funtwothree, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε μία σειρά από παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές, ειδικά δημιουργημένες για παιδιά. Υπάρχει αρκετό υλικό που παρέχεται δωρεάν, αλλά αν θέλετε πλήρη πρόσβαση θα χρειαστεί να καταβάλλετε μία μικρή συνδρομή. Σημειωτέον πως το περιεχόμενο που διατίθεται έχει δημιουργηθεί ειδικά για το συγκεκριμένο site.
Η Zingyland δεν είναι ακριβώς ένα site αλλά ένα app γεμάτο με διαδραστικά παραμύθια, παιχνίδια και μετάλλια για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών! Μέσα από την εκτενή θεματολογία των ιστοριών και του περιεχομένου που παράγεται από επιστήμονες στην παιδοψυχολογία, τα παιδιά αποκτούν τα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν νέους κόσμους και να εκπαιδευτούν καθημερινά. Κάθε ιστορία συνοδεύεται από 3 παιχνίδια που ενισχύουν την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, κάνοντας τον χρόνο τους ευχάριστο. Τις ιστορίες μπορείτε να τις βρείτε σε 4 διαφορετικές γλώσσες.
Για όσους αγαπούν τα βιβλία και για όσους θα ήθελαν τα παιδιά τους να αρχίζουν να διαβάζουν περισσότερο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει δημιουργήσει το site του Μικρού Αναγνώστη. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες και οργανωμένες προσπάθειες στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανανεώνεται ιδιαίτερα συχνά και τα παιδιά μπορούν να βρουν το βιβλίο που ψάχνουν, με έν κλικ να το ξεφυλλίσουν και να απολαύσουν την αφήγηση, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής αλλά και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως είναι ο εκφοβισμός.
Το Jele.gr είναι από τις παλαιότερες αλλά και πλέον ενδιαφέρουσες προσπάθειες στο ελληνικό Διαδίκτυο για τη δημιουργία μίας εκπαιδευτικής ιστοσελίδας που θα απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Οι διαθέσιμες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ύλη αυτών των τάξεων και γενικώς τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες.
Το click-me.gr απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και προσφέρει μία ευρεία γκάμα από ασκήσεις, ενώ επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και αγγλικά. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία, ενώ είναι ιδιαίτερα πρακτικό είναι οι γονείς μπορούν να «κατεβάσουν» και να εκτυπώσουν ασκήσεις και φύλλα εργασιών.
Δύο ιστοσελίδες με αρκετό υποστηρικτικό υλικό για τα μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού είναι το www.stintaxi.com και το www.thrania.com , τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε, ενώ αν θέλετε να βρείτε σε ψηφιακή και διαδραστική μορφή όλα τα βιβλία του σχολείου τότε θα πρέπει να περάσετε από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ebooks.edu.gr/new/ .
Οι δραστηριότητες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αρκετά γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι έχει δημιουργήσει και ένα site στην ηλεκτρονική διεύθυνση cyberkid.gov.gr, στόχος του οποίου είναι η ασφαλής εξοκείωση του κοινού με τις ψηφιακές τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μαζί με τα παιδιά τους για να διασκεδάσουν παίζοντας, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται για την ασφαλή πλοήγηση στο Internet.
Αντίστοιχη ιστοσελίδα που συνδυάζει την ενημέρωση με το παιχνίδι είναι και αυτή του Saferinternet.gr και ειδικά στην ενότητα Παιδί που υπάρχει και αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσπάθεια.
Πηγή