Είναι γεγονός πως ο ερχομός του παιδιού αναστατώνει γενικότερα τη ζωή του ζευγαριού. Πόσο μάλλον τη σεξουαλική του ζωή και μάλιστα αν υπάρχουν περισσότερα από ένα…
«Πως θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε τους ερωτικούς μας ρόλους με τους γονικούς;»
1. «Σε αγγίζω, με αγγίζεις»: Μην ξεχνάτε, να αγγίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε ο ένας τον άλλο (π.χ., φιληθείτε, κρατήστε τα χέρια σας, καθίστε ο ένας δίπλα στον άλλο). Σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες, η τακτική σωματική επαφή ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, ενισχύει την έκκριση συγκεκριμένων νευρο-ορμονών στον εγκέφαλο, όπως η ωκυτοκίνη που με τη σειρά της ενθαρρύνει τη συναισθηματική οικειότητα, την ασφάλεια και την αγάπη ανάμεσα στους δύο ερωτικούς συντρόφους.
2. «Για εμάς το σεξ είναι κοινή προτεραιότητα»: Ιεραρχήστε τις ανάγκες σας και βάλτε όρια στις καθημερινές υποχρεώσεις, βρίσκοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο για τη σεξουαλική σας ζωή ως ζευγάρι (π.χ., απενεργοποίηση κινητού τηλεφώνου, εξασφάλιση ιδωτικότητας συγκεκριμένες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας, κλείσιμο της πόρτας του υπνοδωματίου…)
3. «Προγραμματίζουμε το χρόνο μας αν δεν μας βγαίνει αλλιώς» Βέβαια, τον προγραμματίζουμε όχι με άγχος και καταναγκασμό για να μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Σύμφωνα με ορισμένες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι τα ζευγάρια δεν θα πρέπει να «παραμελούν» το σεξ λιγότερο από 2 φορές το μήνα και γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει ακόμα και να το «προγραμματίζουν». Σε διαφορετική περίπτωση, τα ζευγάρια κινδυνεύουν να χάσουν την οικειότητα μεταξύ τους, διακυβεύοντας έτσι την ποιότητα της σχέσης τους.
4. «Αυθορμητισμός»: Προσπαθούμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της σχέσης σας τον αυθορμητισμό και την προσμονή, που επικρατούσε στην αρχή της γνωριμίας σας. Π.χ. μία βόλτα και πρόχειρο γεύμα σε ένα πάρκο, αντί για ένα ακριβό και περιποιημένο εστιατόριο.
5. «Δεν αφήνουμε τη ρουτίνα να μας παγιδεύσει»: Μπορεί να προγραμματίζουμε τις υποχρεώσεις και τις δουλειές μας, συνήθως όμως τη σεξουαλική μας ζωή την αφήνουμε …απ’ έξω! Συνεχίζουμε και διεκδικούμε ο ένας τον άλλον…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!
Πηγή