Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο πυρετός είναι η ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μάχεται κατά ιών που απειλούν την υγεία και όσο κι αν οι γονείς είναι εξοικειωμένοι με τις εμπύρετες καταστάσεις, οι πυρετικοί σπασμοί είναι κάτι που επιφέρει ανησυχία και φόβο.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έως το 5% των μικρών παιδιών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή μια εμπύρετη κρίση. Και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη.  Συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών με πέντε χρονών ,κατά την διάρκεια του πυρετού, γι` αυτό και λέγονται πυρετικοί σπασμοί. Συνήθως παρουσιάζονται την πρώτη μέρα του πυρετού. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση αφού 3 στα εκατό παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια αισθήσεων με ανοικτά μάτια, άκαμπτους μυες και τελικά σπασμούς στα άκρα. Ακόμη το δέρμα μπορει να γίνεται είτε πολύ χλωμό είτε ακόμη και κυανό.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρετικών σπασμών στο παιδί
-Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού.
-Γδύστε το παιδί για να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος.
-Χορηγείστε αντιπυρετικά από το ορθό.
-Μην βάζετε ποτέ κάτι στο στόμα του παιδιού.
Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του ξαπλώστε το στο πλάι.

Αν είναι το πρώτο επεισόδιο του παιδιού και δεν ξέρετε τί να κάνεε, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας. 
Επίσης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό εάν:

-Το παιδί παρουσιάσει περισσότερα από ένα επεισόδιο σπασμών μέσα σε ένα 24ωρο,
-Οι σπασμοί κρατήσουν πάνω από 10 λεπτά,
-Το παιδί δεν συνέλθει μετά από μερικά λεπτά και
-Το παιδί μετά τους σπασμούς παρουσιάσει παράλυση σε ένα μέρος του σώματος.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους σπασμούς. Τα παιδιά που κάνουν πυρετικούς σπασμούς σταματούν από μόνα τους συνήθως πριν από την ηλικία των πέντε χρονών. Και να θυμάστε, όπως όλα τα δύσκολα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, έτσι και οι πυρετικοί σπασμοί, απαιτούν από τους γονείς, ψυχραιμία. Ενημερωθείτε, και ακολουθηστε τις ιατρικές συμβουλές που σας έχει δώσει ο παιδίατρος.

 


Πηγή