Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Συγκάματα μωρών: Τι προκαλεί το σύγκαμα και τι μπορείτε να κάνετε

Το σύγκαμα από την πάνα είναι πολύ συχνό στα μωρά και όχι δεν είναι ένα σημάδι της γονικής παραμέλησης. Το σύγκαμα από την πάνα είναι συνήθως ένα είδος δερματίτιδας εξ επαφής.

Τι είναι το σύγκαμα;
Το σύγκαμα είναι ένας γενικευμένος όρος που δείχνει κάθε ερεθισμό του δέρματος (ανεξαρτήτως αιτίας) που αναπτύσσεται στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα στα μωρά. Ενώ υπάρχουν αρκετές αιτίες για το εξάνθημα της πάνας, ο ερεθισμός από την επαφή του δέρματος με την πάνα είναι ο πιο κοινός ένοχος.

Το εξάνθημα αυτό μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια ή ζυμομύκητες που υπάρχουν κανονικά στο δέρμα. Στην περίπτωση αυτή, οι τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές παρέχουν μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς θα καταλάβετε ότι παιδί σας έχει συγκαεί;
Το δέρμα του θα είναι κόκκινο στην περίοχή των γεννητικών οργάνων. Μάλιστα αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, ενδέχεται να να μολυνθεί από βακτήρια ή ζυμομύκητες. Σε αυτό συμβάλει αρκετά η υγρασία και η θερμότητα που υπάρχει στο σημείο, για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς, να αλλάζουν τακτικά την πάνα του μωρού τους και να το αφήνουν κάποια λεπτά χωρίς πάνα, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό.

Αποτελεσματικές θεραπείες για το σύγκαμα:

  1. Συχνή αλλαγή της πάνας
  2. Εφαρμογή τοπικών αλοιφών που πρέπει να περιέχουν: Βενζοϊκο βενζύλιο, που είναι γνωστό για την επουλωτική του ιδιότητα, οξείδιο του ψευδάργυρου, το οποίο είναι μία στυπτική ουσία που μειώνει την απώλεια υγρού από τους ιστούς, βενζυλική αλκοόλη, ένα ασθενές τοπικό αναισθητικό που ανακουφίζει από πόνο και ερεθισμούς.
  3. Σπανίως τοπικό αντιβιοτικό ή αντιμυκητιακή αλοιφή ή χαμηλής δραστικότητας κρέμα υδροκορτιζόνης.
  4. Τοπικό πλύσιμο μόνο με νερό
  5. Σκούπισμα ταμποναριστά με μία πετσέτα ώστε να φύγει όλη η υγρασία χωρίς να τριφτεί το δέρμα
  6. Αλλάξτε πάνα (καθώς ενδέχεται η πάνα να προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος)
  7. Αλλάξτε καλλυντικά προϊόντα
  8. Μη χρησιμοποιείτε μωρομάντιλα
  9. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καλέντουλα, σησαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο

Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμείνει και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρό σας.


Πηγή