Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Άφθες στο στόμα του μωρού: Πού οφείλονται και πώς θεραπεύονται

Οι άφθες είναι μικρές πληγές ( έλκη) στο στόμα που κατά την παιδική ηλικία είναι συχνές και αρκετά επώδυνες.

Οι πληγές εμφανίζονται ως υπόλευκες ή κιτρινωπές κηλίδες, που περιβάλλονται από ένα κοκκινωπό φωτοστέφανο. Το μέγεθός τους είναι μεταβλητό και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή αρκετές μαζί.

Συνήθως, οι άφθες βγαίνουν στο επίπεδο των μάγουλων, πάνω από τα ούλα ή κάτω από τη γλώσσα. Μια πτυχή που τις διαφοροποιεί από τις ιογενείς βλάβες είναι ότι βρίσκονται στα χείλη και στον μαλακό ουρανίσκο.

Γιατί το μωρό βγάζει άφθες;

Η ακριβής αιτία εμφάνισής τους είναι άγνωστη. Οι ειδικοί τις αποδίδουν σε γενετική προδιάθεση, ορισμένους ιούς, στον τραυματισμό του βλεννογόνου του στόματος και κυρίως στις διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων.Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται από έντονο πόνο.

Λοιμώξεις

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές αιτίες να εμφανίσει άφθες στο στόμα του μωρού. Ωστόσο, ορισμένες μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να τις προκαλέσουν.Μεταξύ όλων των ιών που προκαλούν αυτές τις βλάβες, η οικογένεια του απλού έρπητα είναι η πιο κοινή και μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες καταστάσεις:

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις με ανάλογη εικόνα. Οι μικρότερου μεγέθους άφθες υποχωρούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις μεγαλύτερες (>1 εκ.), οι οποίες συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό, περίπου 1-2 μήνες.

Άλλες αιτίες πληγών στο στόμα του μωρού

Πολλές φορές, οι πληγές στο στόμα ενός μωρού μπορεί να οφείλονται σε:

  • Στρες ή άγχος
  • Τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες
  • Έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει άφθες

Τα παιδιά με πληγές στο στόμα είναι συχνά ευερέθιστα, έχουν κακοσμία, δυσκολεύονται να φάνε, ακόμη και να κοιμηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν πυρετό και πρησμένους αδένες στο λαιμό.

Αυτές οι βλάβες συνήθως πάνε μακριά από μόνα τους μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πάντα να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία και να λάβετε τις κατάλληλες ενδείξεις.

Πώς αντιμετωπίζονται οι άφθες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληγές εξαφανίζονται μέσα σε 7 έως 10 ημέρες, επομένως δεν απαιτούνται συνήθως θεραπευτικές θεραπείες.
Σε περίπτωση που οι βλάβες προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες, μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουμε σε αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά. Ωστόσο, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού και το παιδί δεν πρέπει ποτέ να αυτο-θεραπεύεται.

afthes sto stoma tou morou4

Πώς να ηρεμήσετε ένα μωρό όταν έχει άφθες στο στόμα

  • Προσφέρετε μια ήπια και κρύα διατροφή: Πικάντικα, εσπεριδοειδή, όξινα ή πολύ ζεστά τρόφιμα επιδεινώνουν τον πόνο. Επομένως, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε. Το ίδιο και με εκείνα που απαιτούν πολύ μάσημα. Προτιμήστε κρύα και μαλακά γεύματα ή χλιαρές σούπες.
  • Εξασφαλίστε επαρκή ενυδάτωση: Το παιδί μπορεί να μην έχει διάθεση για φαγητό λόγω πόνου. Δώστε του άφθονα υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Δοκιμάστε φλιτζάνια ή κουτάλια αν απορρίψουν τη θηλή εκείνες τις μέρες.
  • Αποφύγετε τοπικά αναλγητικά: Υπάρχουν φάρμακα για τοπική χρήση για την ανακούφιση της ενόχλησης που προκαλούν οι πληγές, αν και η χρήση τους δεν συνιστάται στα παιδιά. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν συνιστώνται από τον παιδίατρό σας.
  • Χρησιμοποιήστε τις σπιτικές θεραπείες με προσοχή: Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση του πόνου, όπως αλμυρό νερό, πάγος ή μαγειρική σόδα. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχουμε να κάνουμε με το στόμα ενός βρέφους, η χρήση αυτών των προϊόντων πρέπει να γίνεται με επίγνωση και υπευθυνότητα.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Εάν οι πληγές στο στόμα ενός μωρού είναι πολλές (4 ή 5), διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες ή εμφανίζονται σε άλλες περιοχές του σώματος (όπως τα βλέφαρα ή τα γεννητικά όργανα), είναι σημαντικό να πάτε στον παιδίατρο.

Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τις άφθες στη gallery που ακολουθεί: 

Πηγή: youaremom.com


Πηγή