Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρότητα και κνησμώδες εξάνθημα που εμφανίζεται στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους, τους καρπούς, τα βλέφαρα και το λαιμό, καθώς και στην εσωτερική πλευρά των αγκώνων και των γονάτων.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, η οποία μπορεί να είναι χρόνια, με περιοδικές εξάρσεις ενώ ορισμένες φορές αναπτύσσεται παράλληλα με το άσθμα και τις αλλεργίες.
Το έκζεμα, το οποίο συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία, επηρεάζει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους και το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα.
Τι προκαλεί το έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί ή ακόμα και να κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την ατοπική δερματίτιδα, να είναι συχνά κληρονομική. Εάν έχετε ατοπικό έκζεμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας να πάσχετε από άσθμα, αλλεργία, ήκαι τροφικές αλλεργίες επίσης.Η ατοπική δερματίτιδα και άλλοι τύποι εκζέματος όπως η δερματίτιδα εξ επαφής επηρεάζονται από ερεθιστικές ουσίες όπως χημικές ουσίες, αρώματα, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ακάρεα σκόνης και ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης, η υγρασία, το στρες, η ρύπανση, ακόμα και ορισμένα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην έξαρση του εκζέματος.
Η εγκυμοσύνη χειροτερεύει το έκζεμα;
Ναι, το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά την κύηση και οφείλεται στην αύξηση των ενεργών λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται «βοηθητικά» Τ λεμφοκύτταρα. Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκή στοιχεία που να αιτιολογούν γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν εξάρσεις ( στο έκζεμα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι άλλες ύφεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;
Τα συμπτώματα του εκζέματος ποικίλλουν, ωστόσο, τα πιο κοινά είναι τα εξής:
- Ξηρό δέρμα που μπορεί να ξεφλουδίσει.
- Πρησμένο και ευαίσθητο δέρμα.
- Κνησμός ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα
- Αποχρωματισμός του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων ροζ ή κόκκινων κηλίδων σε ανοιχτόχρωμο δέρμα ή σκούρων κόκκινων ή καφέ κηλίδων σε σταρένιες επιδερμίδες.Σε πιο σκουρόχρωμο δέρμα, το έκζεμα μπορεί να φαίνεται πιο σκούρο στην αρχή και στη συνέχεια να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο ή να υποστεί υπόχρωση μετά από εβδομάδες ή μήνες.
- Μικροσκοπικά εξογκώματα με υγρό.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Υπάρχει αρκετές θεραπείες για την αντιμετώπιση του εκζέματος στην εγκυμοσύνη που θα βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, πριν από κάθε θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Αντιισταμινικά : Τα αντιισταμινικά μπορούν να μειώσουν τον κνησμό όπως και ορισμένα τοπικά στεροειδή, τα οποία είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.
Αποφυγή αρωμάτων: Λοσιόν σώματος και αφρόλουτρα χωρίς ουδέτερο pH μπορεί να επιδεινώσουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα σας και να σας προκαλέσουν φαγούρα. Αν έχετε ευαισθησία προτιμήστε προιόντα με βρόμη.
Ελέγξτε τη βιταμίνη D: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, μπορεί να επηρεάσει το έκζεμα, επομένως ελέγξτε αν έχετε επαρκή βιταμίνη D.
Στεγνώστε καλά την επιδερμίδα: Μετά το μπάνιο φροντίστε να στεγνώνετε καλά την επιδερμίδα σας ενυδατώνοντας την παράλληλα με μια ουδέτερη λοσιόν.
Προσοχή στα ρούχα: Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα αποφεύγοντας τα συνθετικά ή τα μάλλινα.
Σωστό πλύσιμο ρούχων: Χρησιμοποιήστε μόνο απορρυπαντικά χωρίς άρωμα και ουδέτερο pH ενώ καλό θα ήταν να ξεπλένετε τα ρούχα σας δύο φορές. Και μια ακόμα συμβουλή: Πλύνετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνες ή ακόμα και υπολείμματα βαφής.
Χρησιμοποιήστε μια δροσερή κομπρέσα για να περιορίσετε τη φαγούρα: Το ξύσιμο κάνει το έκζεμα χειρότερο και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Κόψτε τα νύχια σας κοντά και στρογγυλεμένα σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην επιθυμία να ξύσετε το δέρμα σας ή φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια στο κρεβάτι αν έχετε φαγούρα το βράδυ.
Μείνετε ήρεμη:Το άγχος είναι μια κοινή αιτία εκζέματος, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν ένταση ή άγχος.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή