Κύρια πηγή πρόσληψης μέσω της διατροφής είναι το ιωδιούχο αλάτι, βρίσκεται όμως και σε τροφές όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά και σε μικρότερες ποσότητες στο γάλα, στο αυγό, στο ψωμί και στα λαχανικά.
Η ανεπάρκεια ή έλλειψη ιωδίου διαπιστώνεται σχετικά συχνά μεταξύ των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν. Οι ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας σε ιώδιο είναι αυξημένες σε αυτές τις δύο φάσεις της ζωής της, καθώς το ιώδιο παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα του μωρού.
Καθώς το ιώδιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης (γάλα, αυγό, θαλασσινά, ψάρια), αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια ή για έλλειψη εκτιμάται ότι διατρέχουν και όσοι ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή.
Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί εμφανή συμπτώματα όταν είναι αρκετά σοβαρή. Σε γενικές γραμμές, τα τρία παρακάτω συμπτώματα θεωρούνται τα πλέον χαρακτηριστικά της έλλειψης ιωδίου:
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr
Πηγή