Με τον ερχομό της άνοιξης παρατηρείται έξαρση των αλλεργιών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γύρη.
Συχνότερα εμφανιζόμενες και πιο βασανιστικές είναι οι αλλεργίες που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται από το δέρμα όπως η κνίδωση, η ατοπική δερματίτιδα αλλά και η αλλεργική ρινίτιδα από την οποία υποφέρουν μικροί και μεγάλοι.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν αρκετές αλλεργικές παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα, τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία.κ.α. Όπως προκύπτει από μελέτες, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί στο 30% των εγκύων ενώ το άσθμα στο 8-9% των εγκύων…
Τι μπορεί να κάνει η έγκυος για προστατευτεί από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες
– Να προτιμά για τη βόλτα της παραλιακά μέρη και όχι χωράφια ή πάρκα.
– Όταν οδηγεί, να έχει κλειστά τα παράθυρα του ΙΧ της.
– Να αερίζει το σπίτι το βραδάκι.
– Να αποφεύγει να είναι κοντά σε γρασίδι ή κήπο.
-Να καλύπτει το πρόσωπό της κάθε φορά που φυσάει.
– Να αποφεύγει το περπάτημα κοντά σε πεύκα λόγω της γύρης αλλά και της κάμπιας.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με την πρόκληση αλλεργιών (π. χ. αυγό, φράουλες κτλ), ανεξαρτήτως αν οι εγκυμονούσες έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες ή όχι.
Όπως σε όλες τις ασθένειες έτσι και στις αλλεργίες, η θεραπεία αρχίζει με την αποφυγή των αλλεργιογόνων παραγόντων υπεύθυνων για τα συμπτώματα. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά.
Πηγή