Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια πολύ ζεστή και ευχάριστη περίοδος όπου μπορούμε να ζήσουμε τρυφερές οικογενειακές στιγμές, να ενωθούμε πάλι με την ευρύτερη οικογένειά μας, να βρεθούμε με φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα…
Είναι περίοδος γλυκών, στολισμού, γέλιου και χαράς… Επίσης είναι και περίοδος μοναξιάς για κάποιους, κούρασης για τις οικοδέσποινες και πολλών εξόδων! Τα παιδιά μας έχουν απαιτήσεις από τον…Άγιο Βασίλη και βλέπουν τις διαφημίσεις των παιχνιδιών με μανία…Πρέπει να αγοράσουμε φαγητό, καινούρια ρούχα, παιχνίδια και μικροδωράκια για τους γύρω μας αλλά κυρίως για να ικανοποιήσουμε το παιδί…Το αποτέλεσμα είναι οι γιορτές να αποκτούν ένα χαρακτήρα απόλυτα υλιστικό και να χάνεται το πνεύμα και η ουσία των Χριστουγέννων. Κι όμως…το παιδί μας μπορεί να ικανοποιηθεί με πολύ πιο απλούς και ανέξοδους τρόπους από όσο φαντάζεστε! Η αγάπη και η θαλπωρή είναι τα δύο βασικά δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας και αυτό, πιστέψτε με, είναι ένα δώρο που δεν σβήνει ποτέ από τη μνήμη και δεν μένει ποτέ σκονισμένο σε κάποιο ράφι.
Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες προτάσεις και ιδέες για να δώσουμε ένα βαθύτερο νόημα στις γιορτές μας φέτος και παράλληλα να δώσουμε κάποια εφόδια στο παιδί μας:
#1. Ανταλλαγή δώρων: είναι όμορφο να μην γίνεται μόνο από το γονέα προς το παιδί αλλά και από το παιδί προς το γονέα η προσφορά ενός δώρου. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει κάρτες και να τις προσφέρει στους παππούδες του, στη νονά του ή σε εσάς τους γονείς του. Εάν είναι μεγαλύτερο παιδί μπορείτε να του ζητήσετε να σας προσφέρει κάτι χειροποίητο όπως να φτιάξει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες της οικογένειάς σας ή να σας φτιάξει ένα βραχιολάκι. Πέρα λοιπόν από το δώρο του Άγιου Βασίλη, μπορείτε την ημέρα των Χριστουγέννων να ανταλλάξετε τα δώρα σας. Θα σας γεμίσει χαρά και θα κάνει το παιδί σας να νιώσει περήφανο που σας προσέφερε κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια του.
#2. Συμμετοχή στην προετοιμασία του τραπεζιού: επειδή τα Χριστούγεννα κατά 50% είναι οι όμορφες μυρωδιές και τα μαγειρέματα, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχες αναμνήσεις εμπλέκοντας τα παιδιά σας στην όλη διαδικασία. Αφήστε τα να πλάσουν μερικά μελομακάρονα, φτιάξτε μια απλή ζύμη και με όμορφα παιδικά κουπάτ ας φτιάξουν τα δικά τους κουλουράκια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να προσφέρουν πιο ουσιαστική βοήθεια, όπως να κόψουν τη σαλάτα ή να πηγαίνουν τα πιάτα στο τραπέζι. Ναι…φυσικά και θα ακούσετε λίγη γκρίνια αλλά τα παιδιά θα έχουν να θυμούνται κάτι όμορφο και ζεστό.
#3. Μπορείτε να γράψετε τους στόχους της επόμενης χρονιάς και να τους διαβάσετε ο ένας στον άλλο. Σε ένα χαρτί θα γράψει ο καθένας τους στόχους του (και εσείς οι γονείς εννοείται!) και θα τους διαβάσετε όλοι μαζί. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως δέσμευση στον νέο στόχο αλλά προσοχή! Δεν θα το «χτυπήσετε» αργότερα στο παιδί εάν έχει πάψει να προσπαθεί, δεν είναι αυτή η ουσία της δραστηριότητας αλλά να δεθείτε με το παιδί σας, να του δείξετε ότι είστε ένας ενεργός άνθρωπος που θέλει να βελτιώνεται συνεχώς και να παραδειγματιστεί από αυτό.
#4. Βάλτε τα παιδιά να τυλίξουν τα δώρα και να γράψουν ευχετήριες κάρτες: είναι πολύ όμορφο και ταυτόχρονα βοηθάει στις οπτικοκινητικές δεξιότητες του παιδιού εάν είναι μικρότερο. Προσοχή με το ψαλίδι φυσικά!
#5. Μην περάσετε όλες τις ημέρες των εορτών σε ένα εμπορικό κατάστημα ή μπροστά από μια τηλεόραση- εκτός εάν είναι για να δείτε οικογενειακά μια χριστουγεννιάτικη ταινία!.
Μην διδάσκετε τον υλισμό και την κατανάλωση στα παιδιά σας, δεν είναι καλό για εκείνα, δεν είναι καλό για εσάς. Η ζωή προσφέρει πολλές απολαύσεις που δεν στοιχίζουν τόσα χρήματα και είναι καλό να τις δείξετε στα παιδιά σας. Απλά αφήστε τον κυνισμό και οπλιστείτε έστω και με λίγο παραπάνω ρομαντισμό, έστω για αυτές τις γιορτινές μέρες!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy77910 = 'chrysapapakirgiaki' + '@'; addy77910 = addy77910 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text77910 = 'chrysapapakirgiaki' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text77910); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι
Πηγή