Εάν έχετε ξεκινήσει τις στερεές τροφές στο μωρό μπορείτε να εντάξετε και τον ανανά στη διατροφή του.
Ωστόσο, συχνά ορισμένα μωρά εμφανίζουν αλλεργία επομένως είναι συνετό να προσέχετε και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε ανανά;
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την εισαγωγή στερεών τροφών από την ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών . Έτσι, καθώς το μωρό σας ξεκινά σταδιακά να τρώει ορισμένες τροφές, ο ανανάς μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στη διατροφή του.
Διατροφική αξία του ανανά
Ο ανανάς θεωρείται τροπικό φρούτο . Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και βιοδραστικές ενώσεις όπως η βρωμελίνη.Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου και πολύ καλή πηγή χαλκού. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη διατήρηση καλής κατάσταση του σκελετικού και του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου και καλίου και περιέχει αρκετές φυτικές ίνες τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες. Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των πρωτεϊνούχων τροφών καθώς έχει πρωτεολυτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ανανά, λόγω της βρωμελίνης, συμβάλλει κατά της αρθρίτιδας και της δυσπεψίας ενώ παράλληλα παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Οφέλη για την υγεία του μωρού
Μερικά από τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το μωρό με την τακτική κατανάλωση ανανά (περίπου 100 γραμμάρια) είναι τα εξής:
Ενυδάτωση
Τα 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν 85 γραμμάρια νερού. Ο ανανάς είναι ένα ζουμερό φρούτο που κρατά ενυδατωμένο τον οργανισμό. Αναζωογονεί το σώμα και παρέχει επίσης μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση διαφόρων φυσιολογικών αντιδράσεων.
Φυσιολογική λειτουργία του εντέρου
Εκτός από το νερό, ο ανανάς έχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν στην αποφυγή δυσκοιλιότητας.
Ανακούφιση από τον πόνο
Η βρωμελίνη που υπάρχει στον ανανά πιστεύεται ότι έχει αναλγητικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά της έχει επίσης αποδειχθεί σε παθήσεις όπως ιγμορίτιδα, πονόλαιμο και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Πηγή: www.momjunction.com
Πηγή