Παρότι έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του βάρους, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.
Ένας είδος υδατανθράκων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά μάλιστα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του.
Πρόκειται για το λεγόμενο «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, «αντιστέκεται» στη διαδικασία της πέψης. Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και στα γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν η βασικότερη πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι τα λευκά, επεξεργασμένα προϊόντα και εάν η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μεγάλη, τότε οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν θα αποθηκευτούν στο σώμα με τη μορφή λίπους.
Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο «προσπερνά» το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τροφές πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο:
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr
Πηγή