Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Απρίλης & Πρωταπριλιά: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά (pics&vid)

Σιγά σιγά θα αρχίσει να μυρίζει κυριολεκτικά άνοιξη, ο καιρός θα φτιάξει, θα πούμε “αντίο” στις βροχές και θα περιμένουμε με χαρά το Πάσχα και φυσικά την ημέρα που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μια δύσκολη χρονιά για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων.

Με αφορμή τον Απρίλιο και την Πρωταπριλιά, αποφασίσαμε να εφοδιάσουμε με ιδέες και υλικό νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τον Απρίλιο, για την Πρωταπριλιά, για τα “ψέματα” που είθισται να λέμε την μέρα αυτή και φυσικά δραστηριότητες που μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε και να στείλετε στους μικρούς σας μαθητές.

Αν πάλι είστε γονείς, θα έχετε ένα πλούσιο υλικό για να περάσετε δημιουργικά τη σημερινή μέρα και όχι μόνο.

Το τραγούδι του Απρίλη

Αρχίστε την ημέρα σας με το τραγούδι του Απρίλη. Το τραγούδι του Απρίλη δημιούργησε ο Ηλιάσκου Β. & Δαλμάτσου-Ζερβουδάκη Κ. και υπάρχει στο βιβλίο με κασέτα “12 μήνες 12 τραγούδια”.

Ακόμη ένα όμορφο τραγούδι που μπορείτε να ακούσετε με τα παιδιά είναι ο “Απρίλης” του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Μουσική και στίχους υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πρωταπριλιά και ψέματα

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Δείτε την όμορφη ιστορία του Baro & Tagar

Ωραίο βίντεο με αφορμή την Πρωταπριλιά έτσι δεν είναι; Κάντε μερικές ερωτήσεις στα παιδιά σας σχετικά με αυτό…

  • Ποιοι είναι οι ήρωες;
  • Ποιες φάρσες κάνουν ο ένας στον άλλο;
  • Ποια φάρσα είναι η πιο αστεία;
  • Ποια από όλες αυτές θα διάλεγες να κάνεις σε έναν φίλο σου ή στους γονείς σου;

O διασημότερος ψεύτης – Ο Πινόκιο

Και ποιο παιδί δεν γνωρίζει τον Πινόκιο. Τον διασημότερο ψεύτη όλων των εποχών. Ένα παιδί που όταν έλεγε ψέματα η μύτη του μεγάλωνε. Τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας είναι ένας γλυκός ξυλουργός, ο Τζεπέτο, ο Πινόκιο, μια ξύλινη κούκλα που ο ίδιος έφτιαξε.

Η μαριονέτα ζωντανεύει από μία μπλε νεράιδα, η οποία του είπε ότι μπορεί να γίνει ένα αληθινό αγόρι, εάν αποδείξει ότι είναι γενναίος, φιλαλήθης και ανιδιοτελής. Οι προσπάθειες του Πινόκιο να γίνει ένα αληθινό αγόρι περιλαμβάνουν και διάφορες συναντήσεις με περίεργους χαρακτήρες. Καλούς και κακούς. Φιλικούς και μη.

Οι κριτικοί προσδιορίζουν την ιστορία του Πινόκιο ως μία απλή και ηθική ιστορία που μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά, δίνοντάς τους παράλληλα και αξίες.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι ο Πινόκιο, έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Walt Disney, που έλαβε Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία.

Παροιμίες του Απρίλη

Πολλές είναι οι παροιμίες που έχoυν καταγραφεί για τον πρώτο μήνα της άνοιξης, τον Απρίλη. Διαβάστε κάποιες από αυτές στη συνέχεια:

  • Ο Απρίλης έχει το όνομα και ο Μάης τα λουλούδια
  • Αν δώσει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ’χει πολλά σπαρμένα.
  • Ο Απρίλης με τα λουλούδια και ο Μάης με τα ρόδα
  • Ο Απρίλης έχει τα χάδια και ο Μάρτης τα δαυλιά
  • Απρίλης με τα λούλουδα και τα τρανά τα ψέματα.
  • Η βροχή τ’ Απριλομάρτη, μόνο τους ψαράδες βλάπτει.
  • Ο Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια
  • Αν βρέξει ο Μάρτης δυό νερά κι ο Απρίλης πέντε δέκα να ιδείς το κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι, να ιδείς και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκλισαρίζουν, να δεις και τη φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει.
  • Ήρθ’ ο Απρίλης με χαρά, με τα κόκκινα τ’ αυγά.
  • Και στου Απρίλη τις δεκαεφτά, πέρδικα ψόφησε τ’ αυγά.
  • Ο Απρίλης με τραγούδια, κι ο Μάης τα λουλούδια.
  • Στου Απριλιού τις δώδεκα ζεσταίνεται ο καιρός.

Εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού

Παρακάτω θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό με πολλές δραστηριότητες για τον Απρίλιο, που μπορείτε να εκτυπώσετε για τα παιδιά σας (αν είστε γονείς) ή να προωθήσετε στους μαθητές σας (αν είστε εκπαιδευτικοί).

Χρωμοσελίδες, ένωσε τις τελείες, βρες τις διαφορές και άλλα χαρούμενα παιχνίδια με θέμα τον Απρίλη.

Δείτε τα όλα στη gallery που ακολουθεί.


Πηγή