Οι μητέρες συχνά παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους έχουν μειωμένη όρεξη. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο στα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και έξι ετών, καθώς η όρεξή τους κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία, τα επίπεδα ενέργειας κλπ. Αλλά εάν η απώλεια της όρεξης συνοδεύεται από απώλεια βάρους, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε.
Λόγοι που τα παιδιά χάνουν την όρεξή τους
Αλλαγές στην ανάπτυξη
Κατά το πρώτο έτος τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Αλλά μετά από αυτό η ανάπτυξη επιβραδύνεται και μπορεί να τρώνε λιγότερο φαγητό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μείωση της όρεξης είναι απόλυτα φυσιολογική.
Ασθένεια
Η ασθένεια μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της όρεξης στα παιδιά. Εάν το παιδί σας πάσχει από πονόλαιμο, γρίπη, διάρροια, πονοκέφαλο, πυρετό κ.ά. τότε μπορεί να τρώει λιγότερο από αυτό που τρώει κανονικά. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά ξαναβρίσκουν την όρεξή τους όταν αναρρώνουν.
Άγχος
Το άγχος μπορεί να έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της όρεξης, στα μικρά παιδιά. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει χάσει το ενδιαφέρον για το φαγητό ή κοιμάται λιγότερο τότε μπορεί να υποφέρει από άγχος. Θα πρέπει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε την αιτία του άγχους του.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για την απώλεια της όρεξης του παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς περνούν την κατάθλιψη για θλίψη. Αλλά η θλίψη και η κατάθλιψη δεν είναι τα ίδια. Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι ένας ισχυρός δείκτης της κατάθλιψης. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να βοηθήσετε το παιδί σας να βγει από την κατάθλιψη.
Νευρική ανορεξία
Μερικές φορές, σε μια προσπάθεια να μοιάσουν στα είδωλα της εποχής τους τα παιδιά αναπτύσσουν μια ψυχολογική αποστροφή προς το φαγητό. Προσπαθούν να τρώνε όσο γίνεται λιγότερο ή επιλέγουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Εάν το παιδί σας υποψιάζεστε ότι πάσχει από μια τέτοιου είδους διατροφική διαταραχή θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα ειδικό για το πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση ώστε το παιδί σας να ανακτήσει ξανά την όρεξή του.
Φάρμακα
Αν το παιδί έχει πρόσφατα λάβει αντιβιοτικά η όρεξή του θα μπορούσε να μειωθεί. Η απώλεια της όρεξης σε ένα παιδί είναι μια κοινή παρενέργεια των αντιβιοτικών και αρκετών άλλων φαρμάκων.
Αναιμία
Η αναιμία είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Τα παιδιά που πάσχουν από αναιμία φαίνονται πιο αδύναμα, κουρασμένα και ευερέθιστα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αναιμία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη σχολική απόδοση του παιδιού σας. Πραγματοποιήστε μια εξέταση αίματος αν υποψιαστείτε αναιμία στο παιδί σας.
Προβλήματα στο έντερο
Τα εντερικά σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης στα παιδιά. Οι σκώληκες εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του παιδιού και ζουν εκεί ως παράσιτα, προκαλώντας εντερική αιμορραγία, απώλεια όρεξης, δυσεντερία κ.λπ. Οι ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου στα παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Η απώλεια της όρεξης στα παιδιά είναι ένα κλασικό σύμπτωμα δυσκοιλιότητας.
Συμβουλές για την πρόληψη της απώλειας της όρεξης στα παιδιά
- Κάντε τα γεύματα να φαίνονται ενδιαφέροντα και οπτικά.
- Μην επιλέγετε την ώρα του γεύματος για να κάνετε δύσκολες συζητήσεις, να «μαλώσετε» κ.λπ. τα παιδιά.
- Ρυθμίστε τα χρονοδιαγράμματα γεύματος έτσι ώστε να σερβίρετε φαγητό μόνο όταν το παιδί σας είναι πεινασμένο.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές.
- Αφήστε το παιδί σας να τρώει υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
- Σερβίρετε μικρές μερίδες σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι σωματικά ενεργό.
- Μην αναγκάζετε το παιδί σας να τρώει εάν δεν πεινάει.
- Επίσης μην έχετε την απαίτηση να τρώει όλο το φαγητό που έχει στο πιάτο του αν δεν θέλει.
Πώς να αυξήσετε την όρεξη του παιδιού σας
Τα παιδιά προτιμούν τα σνακ. Αλλά αυτά τα σνακ θα πρέπει να είναι τόσο καλά όσο τα γεύματα. Κάντε έξυπνες επιλογές τροφίμων.
Το φυστίκι είναι γνωστό για την ενίσχυση της όρεξής και την ποιότητα των πρωτεϊνών. Προσθέστε περισσότερα φιστίκια στη διατροφή του παιδιού σας.
Εάν το παιδί αρνείται να πιει γάλα, προσθέστε συμπληρώματα γάλακτος στο γεύμα του με μορφή τυρί cottage, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος.
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική και «ανοίγει» την όρεξη.
Κάντε μια λίστα με τα θρεπτικά τρόφιμα που θέλει το παιδί σας να τρώει και προσαρμόστε τα γεύματα του.
Πηγή