Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή και προληπτικές εξετάσεις : Τι πρέπει να γνωρίζετε

Λίγο πριν την έναρξη των σχολείων μην παραλείψετε μια επίσκεψη του παιδιού σας στον παιδίατρο. 

Συνήθως με την νέα σχολική χρονιά ξεκινούν και οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών οπότε έχετε ακόμα έναν λόγο να κάνετε ένα check up στο παιδί σας.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητών (A.Δ.Υ.Μ.)

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ισχύει το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) ως δικαιολογητικό εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ως ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησης αυτών στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε. και Δ.Ε.).

Επίσης Ατομικό Δελτίο Υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν και οι μαθητές της Γ΄ τάξης που το σχολικό έτος 2019 2020 θα φοιτήσουν στην Δ΄ τάξη.
Καταργούνται όλα τα πιστοποιητικά υγείας ως δικαιολογητικά εγγραφής για το Νηπιαγωγείο (πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης) και την Α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου (πιστοποιητικά οδοντολογικής, καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης)

Το Α.Δ.Υ.Μ. προωθείται προς συμπλήρωση με την ευθύνη και τη φροντίδα των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών, οι οποίοι ενεργούν σχετικά, συνοδεύοντας τα παιδιά σε επισκέψεις στους αρμόδιους ιατρούς και προσκομίζοντας το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας τους.

Το Α.Δ.Υ.Μ. καταρτίζεται και συμπληρώνεται από ιατρούς:

  • Οικογενειακός ιατρός της Ομάδας Υγείας, που στελεχώνει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)
  • Ιατρός ειδικότητας παιδιατρικής των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)
  • των οικείων Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία κλπ) ή
  • των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή
  • των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  • τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία).

Οι ειδικότητες των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης και συμπλήρωσης και την ευθύνη υπογραφής του Α.Δ.Υ.Μ. Είναι:

  • παιδίατροι ή
  • γενικοί ιατροί ή
  • σε ειδικές περιπτώσεις, παθολόγοι.

Το συμπληρωμένο Α.Δ.Υ.Μ.:

κατατίθεται από τους γονείς/κηδεμόνες στη σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή/τριας. Αντίγραφο φυλάσσεται στον ατομικό φάκελο υγείας του μαθητή/τριας στο αρχείο της Μονάδας Υγείας ή του ιατρού που αναλαμβάνει την ευθύνη συμπλήρωσης του, ενώ άλλο αντίγραφο φυλάσσεται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού από το γονέα ή κηδεμόνα.

Διάρκεια

Ισχύει για τρία (3) σχολικά έτη για το Δημοτικό Σχολείο, για δε το Νηπιαγωγείο ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησης των νηπίων σε αυτό.
Κατατίθεται στη σχολική μονάδα ως δικαιολογητικό εγγραφής του μαθητή στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού
Κατατίθεται στην οικεία σχολική μονάδα το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου,

Αξιοποιείται για τα ακόλουθα:

α. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής
β. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ», στις λοιπές σχολικές αθλητικές
και άλλες δραστηριότητες του σχολείου

Δεν ισχύει για δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλους φορείς πλην του σχολείου ή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η παράληψη κατάθεσης του Α.Δ.Υ.Μ. μετά το Σεπτέμβριο, συνεπάγεται τη φυσική παρουσία χωρίς ενεργή συμμετοχή του μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ο δε μαθητής δεν θεωρείται αδικαιολογήτως απών, μετά από σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Τα Έντυπα Ατομικά Δελτία Υγείας (ΑΔΥΜ) για τους μαθητές που θα εγγραφούν στο Δημοτικό και θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2019- 2020 υπάρχουν στο Σχολείο ή μπορείτε να τα εκτυπώσετε πατώντας εδώ.

ejsetaseis mathiti 3

Προληπτικές εξετάσεις μαθητών

Από τις πιο συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις που ζητά ένας παιδίατρος, ανάλογα με το ιστορικό του παιδιού και την ηλικία του, είναι οι εξής:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Καρδιολογικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς )
  • Oφθαλμολογικός έλεγχος
  • Οδοντιατρικός έλεγχος

Εμβόλια

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδιού σας πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας.


Πηγή