Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Αυτά είναι τα πρώτα αντανακλαστικά του μωρού που πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλο μέρος των αντιδράσεων του μωρού κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του είναι αντανακλαστικές.

Για παράδειγμα, όταν βάζετε το δάχτυλό σας στο στόμα του δεν σκέφτεται τι να κάνει, απλά το πιπιλάει. Όταν έρχεται αντιμέτωπο με έντονο φως, θα κλείσει σφιχτά τα μάτια του.

Αρκετές από τις αντανακλαστικές κινήσεις θα συνεχίσει να τις έχει για μήνες, ενώ άλλες θα εξαφανιστούν σε μερικές εβδομάδες.

Το μωρό γεννιέται με ένα αντανακλαστικό ριζοβολίας, όπως ονομάζεται, που το παροτρύνει να γυρίσει το κεφάλι του προς το χέρι σας. Αυτό το βοηθά να βρει και το στήθος κατά το θηλασμό. Αρχικά θα μετακινεί το κεφαλάκι του πέρα δώθε αλλά μετά από τρεις εβδομάδες θα βρίσκει αμέσως τη θηλή και θα θηλάζει.

Πιπίλισμα

Το πιπίλισμα είναι ένα άλλο αντανακλαστικό επιβίωσης που υπάρχει ακόμη και πριν από τη γέννηση. Στο υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έχετε δει το μωρό σας να πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Μετά τη γέννηση, όταν μια θηλή (είτε στήθος είτε μπουκάλι) τοποθετείται στο στόμα του μωρού σας αρχίζει αυτόματα να πιπιλίζει.

Αντανακλαστικό Moro

Το αντανακλαστικό Moro, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα και στη συνέχεια εξαφανίζεται μετά από δύο μήνες. Eίναι γνωστό και ως ανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής κίνησης, το μωρό σας θα κατευθύνει τα χέρια του προς τα πλάγια ανοίγοντας τα δάχτυλά του. Κατόπιν θα επαναφέρει τα χέρια στο στήθος του με σφιγμένες γροθιές, και πιθανόν θα ξεσπάσει σε κλάματα.

Τράβηγμα

Εάν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο χέρι του μωρού σας, θα το αρπάξει σφιχτά και αυτό το σφίξιμο μπορεί να είναι τόσο δυνατό που θα μπορούσατε να το σηκώσετε πάνω κρατώντας το μόνο από τα χέρια του.

Βάδιση

Παρατηρείται όταν κρατήσετε το μωρό σας να κάθεται κάτω από τα χέρια του και αφήσετε τα πόδια του να ακουμπήσουν σε μία επίπεδη επιφάνεια. Θα αντιδράσει φυσιολογικά και θα προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά.

Τα περισσότερα από τα αντανακλαστικά του μωρού σας υπάρχουν για να το κρατάνε ασφαλές και καλοταϊσμένο στη διάρκεια των πρώτων μηνών. Τα υπόλοιπα είναι είτε εμβρυϊκά αντανακλαστικά (σημαντικά μόνο πριν από τη γέννηση) ή υπολειμματικά αντανακλαστικά (νευρολογικές εκδοχές της σκλωληκοειδίτιδας, προφανώς πολύ χρήσιμα για τους προγόνους μας αλλά χωρίς καμία αξία σήμερα).

Με πληροφορίες από healthychildren.org


Πηγή