Ξεχάστε τα τρομερά δίχρονα και προετοιμαστείτε για τα τρομερά οχτάχρονα!
Γιατί; Διότι σύμφωνα με έρευνα, οι γονείς θεωρούν την ηλικία των 8 ετών ως την πιο δύσκολη σε θέματα διαχείρισης.
Αρκετοί από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ηλικία των 6 ετών ήταν ευκολότερη από ό,τι περίμεναν. Σε αντίθεση με την ηλικία των 7 ετών που συνοδευόταν από πολλές εκρήξεις θυμού.
Το ένα τέταρτο των γονέων παραδέχτηκε ότι στη χρονική περίοδος μεταξύ 6 και 8 ετών τα παιδιά τους είχαν τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα.
Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 2.000 γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας και ρωτήθηκαν για τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής τους και τις πολύτιμες στιγμές που αγαπούν.
Η μελέτη, που διεξήχθη από το OnePoll για λογαριασμό του Mixbook , αποκάλυψε ότι τα παιδιά αρχίζουν να επιδεικνύουν ανεξαρτησία «μεγάλου παιδιού» στην ηλικία των 6 ετών, κατά μέσο όρο.
Όσον αφορά τα πιο σημαντικά ορόσημα των παιδιών τους ανέφεραν την πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου (42%), όταν περπάτησε μόνο του (37%) και όταν ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού (35%).
Το ένα τέταρτο των γονιών συνειδητοποίησε ότι το μικρό τους μεγάλωνε όταν άρχισε να βοηθά στη φροντίδα του μικρότερου αδερφού.Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) παραδέχτηκε ότι δεν συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι το παιδί τους ωρίμαζε.
Δύσκολη και η ηλικία των 12 έως 14 ετών
Προφανώς δεν έχουν όλοι οι γονείς την ίδια άποψη σχετικά με την πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών.
Μια ακόμα έρευνα που έγινε από τη Suniya Luthar και τη Lucia Ciciolla στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα με τη συμμετοχή περίπου 2.000 μαμάδων, προέκυψε το εξής: κατά μέσο όρο, οι μητέρες μαθητών μέσης εκπαίδευσης (12 έως 14 ετών) αισθάνονται γενικά χειρότερα από τους γονείς βρεφών, παιδιών προσχολικής ηλικίας και δημοτικού.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι είναι ένα σταθερό μοτίβο μητρικής δυσφορίας που κορυφώνεται όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο γυμνάσιο. Οι μαμάδες των μαθητών μέσης εκπαίδευσης ανέφεραν περισσότερο άγχος, μοναξιά, δυσαρέσκεια για τη ζωή και έλλειψη ικανοποίησης, και έβλεπαν τη συμπεριφορά των παιδιών γυμνασίου με λιγότερο θετικό τρόπο.
Επίσης προέκυψε ότι η χαμηλή γονική ικανοποίηση των μαμάδων γυμνασίου δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ότι τα παιδιά τους έχουν προβλήματα προσαρμογής ή συμπεριφέρονται με αγενείς ή βλαβερούς τρόπους. Κάτι ακόμα συμβαίνει.
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας νιώθουν ότι κρίνονται συνεχώς, αλλά είναι επίσης συχνά πολύ επικριτικά με τους άλλους. Τείνουν να έχουν πλήρη επίγνωση του τι είναι ή δεν είναι κουλ. Αμφιταλαντεύονται μεταξύ του να ενεργούν αλαζονικά και να αισθάνονται ανασφάλεια. Μπορεί να είναι σκυθρωπά και κυκλοθυμικά στο σπίτι αλλά ενθουσιασμένα και εξωστρεφή με φίλους.
Αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για τις μαμάδες επειδή αισθάνονται ότι τους χωρίζει απόσταση από τα παιδιά τους. Νιώθουν σαν να ψαχουλεύουν στο σκοτάδι, καθώς προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις γρήγορες αλλαγές των παιδιών τους και παράλληλα να βρουν τις σωστές ισορροπίες στη σχέση τους.
Πηγή