Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τυλίγετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε πολύ στη μαγειρική, συνήθως όταν πρόκειται να ψήσουμε κάποιο κρέας, ψάρι ή λαχανικό στο φούρνο. Ψήνοντας το φαγητό μέσα στο αλουμινόχαρτο, πετυχαίνουμε ένα βγει ζουμερό και καλοψημένο. Έρευνες, ωστόσο αποδεικνύουν ότι, όσο και αν αυτή η συνήθεια κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πρέπει να τη σταματήσουμε αμέσως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά πιθανό, κομμάτια του αλουμινόχαρτου να περάσουν στο γεύμα και να το φάμε χωρίς να το καταλαβουμε, κάτι που είναι κακό για την υγεία μας. Επίσης, πολλά από τα σκεύη μαγειρικής που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως κατσαρόλες και τηγάνια, είναι από αλουμίνιο λόγω του χαμηλού του κόστους. Τα συγκεκριμένα σκεύη οξειδώνονται, εμποδίζοντας έτσι το αλουμίνιο να περάσει στο φαγητό. Η συχνή χρήση και το καθάρισμα όμως, έχουν σαν αποτέλεσμα τη φθορά αυτού του στρώματος προστασίας που δημιουργεί ο οξειδωμένη επιφάνεια, και είναι πολύ πιθανό και σε αυτήν την περίπτσω κομμάτια αλουμινίου να περάσουν στο φαγητό.

Το σωμα μας μπορεί να εκκρίνει μικρές ποσότητες αλουμινίου, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ελάχιστη έκθεση στο αλουμίνιο δεν αποτελεί πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, είναι αρκετά ασφαλές. Έτσι, για ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά παραδείγματος χάριν, η επιτρεπόμενη πρόσληψη θα ήταν 2400 mg.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται και καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν. Το αλουμίνιο υπάρχει σε καλαμπόκι, κίτρινο τυρί, αλάτι, βότανα, μπαχαρικά και τσάι. Χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη, καθώς και σε φαρμακολογικούς παράγοντες όπως αντιόξινα και αντιιδρωτικά. Επιπλέον, το θειϊκό αργίλιο, το οποίο προέρχεται από αλουμίνιο, χρησιμοποιείται ως πηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού πόσιμου νερού.

Οι επικίνδυνες συνέπειες του αλουμινίου στην υγεία: 

Το πόσο επικίνδυνη είναι  η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο για την υγεία, είναι υπό συνεχή διερεύνηση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την υπερβολική έκθεση και κατανάλωση του αλουμινίου, με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ασθένειες των οστών και  τη νεφρική δυσλειτουργία. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες το αλουμίνιο μειώνει επίσης τον ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Για τα σκεύη:

Εάν έχετε καινούρια σκεύη από αλουμίνιο  βράστε, πολλές φορές νερό μέχρι να γίνει η βάση ματ. Μπορεί να μην είναι τόσο η γυαλιστερά, σίγουρα όμως είναι καλύτερο για το φαγητό και την υγεία σας.

Για τη χρήση του αλουμινόχαρτου:

Έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι η ποσότητα του αλουμινίου που περνάει από το αλουμινόχαρτο στο φαγητό, ειδικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι ειδικοί συμβουλεύουν να σταματήσουμε άμεσα να το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα του φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλουμίνιο είναι πιο εύκολο να περάσει στο φαγητό όταν αυτό είναι όξινο, για παράδειγμα εάν έχει λεμόνι ή ντομάτα, παρά εάν έχει αρκετό αλάτι ή αλκοόλ.

Πηγή: theconversation.com


Πηγή