«Βαριέμαι». Είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες φράσεις των παιδιών που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα στους γονείς.
Όπως απορία αλλά και προβληματισμό. Γι΄αυτό και πολλοί γονείς είτε για να προλάβουν καταστάσεις είτε για να έχουν συνεχώς το παιδί τους απασχολημένο, φροντίζουν να γεμίζουν κάθε στιγμή του ελεύθερου χρόνου του ακόμα και όταν δεν έχει σχολείο!
Έτσι, προκειμένου να μην έχουν ένα παιδί που λέει συνεχώς «βαριέμαι», του βρίσκουν και του παρέχουν πράγματα για να το κρατούν απασχολημένο. Είναι όμως τόσο φοβερό να βαριέται ένα παιδί; Και τι κρύβεται πίσω από την βαρεμάρα;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ελεύθερος χρόνος δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τους κόσμο αλλά και τα συναισθήματά τους. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους. Αν πάλι ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περισσότερος από εκείνον που ενδεχομένως θέλουν και εξακολουθούν να βαριούνται, ίσως το παιδί αναζητά χρόνο με τους γονείς του.
Κανένα παιδί δεν θα έμενε αδρανές και σε κατάσταση βαρεμάρας για πολύ αν δεν περίμενε από κάποιον άλλο να κάνει κάτι γι’ αυτό. Γι΄αυτό και όταν οι γονείς δεν αντιδρούν, το παιδί δεν σταματά να επαναλαμβάνει τη λέξη «Βαριέμαι».
Μία καλή ιδέα για όλους τους γονείς είναι να παίξουν το «κουτί της βαρεμάρας». Το παιδί θα πρέπει να βρει τρόπους που θα μπορούσε να ξεπεράσει τη βαρεμάρα του. Κάθε λύση θα καταγράφεται σε ένα χαρτάκι και θα μπαίνει στο κουτί. Το παιδί θα μπορεί να τραβάει τυχαία τρία χαρτάκια και θα επιλέγει μία από τις τρεις δραστηριότητες.
Αυτή που θα επιλέξει, μπορεί να το κάνει μαζί με τους γονείς του.
Πηγή