Το κλάμα του μωρού και η αντίδραση του γονιού σε αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τους ειδικούς τις τελευταίες δεκαετίες. Το δίλημμα είναι το εξής: Πρέπει τελικά ο γονιός να ανταποκριθεί άμεσα στο κλάμα του μωρού ή όχι;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 αναφέρει ότι το να αφήσουμε το μωρό να κλάψει αντί να σπεύσουμε να το ηρεμήσουμε, όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή του στο μέλλον, αλλά αντιθέτως, φαίνεται ότι στην ηλικία των 18 μηνών το μωρό θα κλαίει λιγότερο συχνά και για μικρότερη διάρκεια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Warwick και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Child Psychology & Psychiatry.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 178 νεογέννητα και τις μητέρες τους για πάνω από 18 μήνες. Αξιολόγησαν την αντίδραση των μαμάδων στο κλάμα των μωρών τους, εάν δηλαδή κάθε φορά που έκαιγε το μωρό παρενέβησαν αμέσων ή το άφηναν για λίγο να κλάψει και παρατήρησαν διαφορά μία μικρή διαφοροποίηση στην ανάπτυξη του μωρού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά τα οποία τα άφηναν να κλάψουν τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους, έκλαιγαν λιγότερο συχνά και με μικρότερη διάρκεια στην ηλικία των 18 μηνών, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί άλλη διαφορά στην ανάπτυξη, τη συμπεριφορά ή την σχέση με το γονιό, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.
Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των μαμάδων φαίνεται να λειτουργούν διαισθητικά κι ενώ στην αρχή αντιδρούν άμεσα στο κλάμα του μωρού, όσο αυτό μεγαλώνει, περιμένουν πρώτα να δουν εάν το μωρό μπορεί να ηρεμήσει από μόνο του, κάτι που όπως αναφέρουν οι ειδικοί βοηθάει τα ίδια τα παιδιά να μάθουν πιο γρήγορα τον εαυτό τους.
Πηγή: sciencedaily.com
Πηγή