Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

«Αφού έμεινα έγκυος μία φορά, θα ξαναμείνω. Αλλά γιατί δεν έχω θετικό τεστ εγκυμοσύνης ακόμα;»

«Το δεύτερο παιδί το θέλαμε ίσως περισσότερο και από το πρώτο, θέλαμε οπωσδήποτε ένα αδερφάκι για την κόρη μας. Προσπαθούσαμε ήδη 2 χρόνια και κάθε μήνα που αδιαθετούσα και δεν είχα μείνει έγκυος στενοχωριόμουνα πολύ.»

Σας θυμίζει κάτι; Μήπως προσπαθείτε κι εσείς για δεύτερο παιδάκι, αλλά δυσκολεύεστε; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάτι που φαίνεται παράδοξο: ενώ η πρώτη εγκυμοσύνη ήρθε εύκολα και όλα κύλησαν ομαλά, τώρα προσπαθούν για δεύτερο παιδί για αρκετό καιρό χωρίς επιτυχία. Πρόκειται για τη λεγόμενη «δευτεροπαθή υπογονιμότητα».

Τι συμβαίνει;

Ίσως να μην έχετε ξανακούσει αυτό τον όρο, όμως δεν πρόκειται για κάτι σπάνιο. Ας μην ξεχνάμε πως αρχικά – από τότε που προσπαθούσατε για το πρώτο παιδί ως σήμερα – κάτι έχει αλλάξει: εσείς!

Έχουν περάσει ήδη κάποια χρόνια και επίσης είστε γονείς! Με στρες που υπάρχει ένα μωράκι ήδη στο σπίτι, με υποχρεώσεις και έλλειψη ύπνου/ξεκούρασης. Ίσως να μην φροντίζετε τόσο πολύ και τη διατροφή σας όσο παλιά, οπότε ήδη υπάρχουν κάποια σημεία βελτίωσης για την υγεία σας γενικότερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG μας έδωσε όλες τις πληροφορίες:

«Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει δευτεροπαθή υπογονιμότητα χρειάζεται την ίδια προσέγγιση όπως κάθε ζευγάρι που δυσκολεύεται για μια εγκυμοσύνη: λεπτομερή διερεύνηση, αναλυτική διάγνωση, κατάλληλη θεραπεία.

Στη δευτεροπαθή υπογονιμότητα πρέπει να εξεταστεί όλο το ιατρικό ιστορικό τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα. Σημαντικός παράγοντας είναι σίγουρα η ηλικία – κυρίως της μητέρας – αλλά και του πατέρα. Η ηλικία καθορίζει τα αποθέματα αλλά και την ποιότητα των ωοθηκών, άρα και την προσπάθεια για εγκυμοσύνη. Επίσης, παίζει ρόλο εάν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες, εάν έχει μεσολαβήσει κάποιο χειρουργείο που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, ή ακόμη και κάποια φαρμακευτική αγωγή.»

adinamia apoktisis defterou paidiou1

Ο γιατρός συνεχίζει:

«”Αφού έμεινα έγκυος μία φορά, θα ξαναμείνω”. Ίσως το σκέφτεστε κι εσείς ή ενδεχομένως έτσι να σας συμβουλεύει το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον. Ακούγεται λογικό, όμως αν περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε πια θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Εάν προσπαθείτε στοχευμένα για το δεύτερο παιδάκι σας και δεν τα καταφέρνετε, μην ανησυχείτε. Αρχικά, φροντίστε τον εαυτό σας! Και εφόσον χρειαστεί, αναζητήστε μια ομάδα ειδικών που μπορούν να σας υποστηρίξουν. Οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν πλέον να δώσουν τη λύση και να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν το πολυπόθητο αδερφάκι για το πρώτο παιδάκι τους. Όπως έγινε και με τη μαμά που τόσο επιθυμούσε ένα αδερφάκι για το πρώτο παιδάκι της, την κόρη της:

«Όταν πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε [εξωσωματική], άλλαξε όλη μου η ψυχολογία, ένιωσα ότι έφυγε όλο το βάρος από πάνω μου. Είπα “δε θα κάτσω να στεναχωρηθώ όπως τους προηγούμενους μήνες που προσπαθούσαμε, δε θα το αφήσω στην τύχη του αυτό το ζήτημα”.

Ένιωσα ότι θα βγω νικήτρια από όλο αυτό. Είχα ήδη μείνει έγκυος μια φορά φυσιολογικά και αυτό μέτρησε πολύ θετικά στην ψυχολογία μου, ένιωσα ότι έχω περισσότερες πιθανότητες, είχα το αίσθημα του νικητή.

Ξέρω ότι πολλές κοπέλες σκέφτονται ότι «αφού έμεινα μια φορά έγκυος, θα ξαναμείνω». Και περιμένουν. Νομίζω ότι έτσι βγαίνουν χαμένες. Ήθελα 2ο παιδί, έκανα μία εξωσωματική, πέτυχε και τώρα έχω το παιδί μου – άλλες κοπέλες ακόμα το περιμένουν. Ελπίζω να διαβάσουν αυτά τα λόγια και να το αποφασίσουν!”».

madoudis

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com 
facebook.com/Gennima 
Instagram.com/gennimaivf

 




Πηγή