Οι βιταμίνες και τα μέταλλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτά τα συστατικά πρέπει να λαμβάνονται πάντα στην συνιστώμενη ποσότητα. Η βιταμίνη Α είναι ένα τέτοιο βασικό θρεπτικό στοιχείο που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό.
Η εγκυμοσύνη είναι μια εποχή πολύ σημαντική στη ζωή μιας γυναίκας καθώς μέσα της οικοδομείται, πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται μια νέα ζωή. Για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα, το σώμα και το μωρό χρειάζονται την υποστήριξη της βιταμίνης Α.
Αυτή η βιταμίνη χρησιμεύει και ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλαβερούς παράγοντες όπως η ρύπανση, οι υπεριώδεις ακτίνες και το συναισθηματικό άγχος. Κατά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο είναι μια περίοδος όπου ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού είναι γρήγορος και υπάρχει αύξηση του όγκου του αίματος, παρουσιάζεται συχνά ανεπάρκεια βιταμίνης Α στις έγκυες γυναίκες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν επειδή βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών μετά τον τοκετό. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, καταπολεμά τις λοιμώξεις, στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.
Είναι σημαντικό να σχεδιάζετε τη διατροφή σας με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι καταναλώνετε μια ασφαλή ποσότητα βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση υπερβολικής ή πολύ μικρής ποσότητα μπορεί να έχει παρενέργειες και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.
Είναι ασφαλές να λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Α κατά την εγκυμοσύνη;
Στην ιδανική περίπτωση, όχι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει τη χορήγηση συμπληρώματος για τις έγκυες γυναίκες μόνο σε χώρες όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης Α θεωρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμινών για εγκύους περιέχουν κάποια ποσότητα βιταμίνης Α και, μαζί με την πρόσληψη ρετινόλης ή βήτα καροτίνης από την καθημερινή τροφή, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα στον οργανισμό. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας όταν πρόκειται για την κατανάλωση συμπληρωμάτων οποιουδήποτε είδους.
Ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης αυτής της βιταμίνης προέρχεται από πηγές τροφίμων. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την τοξικότητα της βιταμίνης Α δεν αφορούν τη βιταμίνη αυτή από πηγές τροφίμων αλλά από συμπληρώματα.
Με πληροφορίες από: www.momjunction.com
Πηγή