Τα ξεσπάσματα των παιδιών συχνά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Για την Karen Young, ψυχολόγο, η συμπεριφορά αυτή και όχι μόνο από μικρά παιδιά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Το να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά συχνά δεν μπορούν να συνδέσουν τα συναισθήματά τους με την αιτία, είναι το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου ανταπόκρισης.
«Ο εγκέφαλος των παιδιών δεν είναι ακόμη σε σημείο όπου μπορεί να συνδέσει τις λέξεις με το συναίσθημα. Έτσι, δεν μπορούν πάντα να πουν τι αισθάνονται, αυτό θα εξελιχθεί καθώς μεγαλώνουν» αναφέρει η Karen Young.
Βοηθήστε τα να εκφραστούν
Η ίδια λέει ότι το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα μεγάλα συναισθήματά τους είναι να τα εκφράσουν. Ακόμα κι αν πρόκειται για θυμό προς το γονιό, αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται ασφαλείς απέναντί του.
Δείξτε υπομονή
Δεν έχετε αποτύχει ως γονιός επειδή το παιδί σας έχει εκρήξεις θυμού. Συχνά δεν πρόκειται για έλλειψη πειθαρχίας, αλλά για στάδιο ανάπτυξης που περνούν τα περισσότερα παιδιά. «Ένα πράγμα που τα παιδιά μας χρειάζονται είναι σαφείς δομές και όρια. Αλλά ο χρόνος να τους υπενθυμίσουμε τι είναι αποδεκτό και τι όχι, είναι όταν είναι ήρεμοι» τονίζει η Karen Young.
Πώς να αντιδράτε
Όταν τα παιδιά θυμώνουν, η ψυχολόγος συνιστά να είστε ψύχραιμοι. Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε την αυτοκυριαρχία σας τότε φύγετε από το χώρο που είναι το παιδί μέχρι να ηρεμήσετε ( και οι δύο).
Μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα μπορείτε να ξεκινήσετε μια κουβέντα ρωτώντας το : «Τι συνέβη; Χρειάζεσαι τη βοήθειά μου; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να μη ξεφεύγουμε από τον έλεγχο; »
Η εκμάθηση του τρόπου διαχείρισης του θυμού απαιτεί χρόνο
Όπως λέει και η παροιμία, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά θέλει χρόνο. Ενίοτε πολύ χρόνο.
Πηγή: babyology.com.au
Πηγή