Είναι συχνό το φαινόμενο τα παιδιά μας να γυρίζουν από το σχολείο και να μην έχουν όρεξη να μας πούνε τίποτα για όσα συνέβησαν εκεί.
Και όσο οι γονείς «ξεροσταλιάζουμε» για μια κουβέντα, για το πώς περνάνε στην καθημερινότητά τους, πώς τα πάνε με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους, τόσο εκείνα επιλέγουν να μας αφήνουν συστηματικά έξω από εκείνες τις ώρες που είναι μακριά μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Aς δουμε μερικές συμβουλές.
Προσπαθήστε να καταλάβετε αν ο λόγος που το κάνει είναι η γενικότερη εσωστρέφειά του ή επειδή δεν περνάει καλά στο σχολείο.
Αν το παιδί δεν είναι γενικότερα καλά και χαρούμενο σε γενικές γραμμές, κάντε υπομονή και μην το πιέζετε να μιλήσει. Μπορει να χρειάζεται απλώς χρόνο.
Αν, από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που το προβληματίζουν στο σχολείο μπορεί να θέλει να τα αποκρύψει γιατί δε νιώθει καλά να τα συζητάει. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια πρώτη πληροφόρηση από τη δασκάλα του και θα πρέπει με στοχευμένες ερωτήσεις να «ξεκλειδώσετε» το παιδί, δείχνοντας ότι θέλετε να το βοηθήσετε να βρείτε λύσεις.
Ελέγξτε την αγωνία σας και μην καταλήξετε να είσαστε πιεστική γιατί δεν πρόκειται να σας μιλήσει ποτέ. Να θυμάστε ότι δεν κάνετε ανάκριση…
Οι ερωτήσεις που θα του κάνετε για να δείξετε το ενδιαφέρον σας θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από απλά πράγματα, με έμφαση στα καλά. Θα αποφασίσει μόνο του να στρέψει την κουβέντα σε κάτι που το προβληματίζει.
Προτιμήστε πλάγιες ερωτήσεις και όχι ευθείες. Δηλαδή αντί να το βομβαρδίσετε με ερωτήσεις “τι έφαγες, με ποιον έπαιξες, τι έμαθες σήμερα;” προτιμηστε να ρωτήσετε “Έπαιξες αρκετά με τους φίλους σου;” “Ήταν μια όμορφη μέρα σήμερα στο σχολείο;”.
Μιλήστε για το πώς περάσατε στη δουλειά, αφηγηθείτε κάτι που έγινε και παρακινήστε τα παιδιά μετα να πουν κάτι ανάλογο. πχ πείτε «Μου είπε η φίλη μου ενα μεγάλο μυστικό σήμερα και γελάσαμε πολύ» ή «έφαγα το πρωί ένα πολύ μεγάλο σάντουιτς» εσύ;
Οταν βλέπετε το παιδάκι σας να επιστρέφει, δείξτε του πόσο χαίρεστε που το βλέπετε, που πάει σχολείο, ποσο περήφανη είστε γι αυτό και μη το «πιάσετε από τα μούτρα» ρωτώντας όλα όσα θα θελατε να μάθετε.
Οταν αρχίσει να σας βάζει στην καθημερινότητά του, αποφύγετε να κρατήσετε επικριτική στάση γιατί θα νιώσει άβολα και θα σταματήσει να μιλάει.
Πηγή