Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Βρέφος 7 μηνών: Κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη

Το μωρό σας στους 7 μήνες μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς να στηρίζετε στα χέρια του, να γυρίζει κάθε φορά που το φωνάζετε με το όνομά του, να καταλαβαίνει τι σημαίνει «όχι», να τρώει με τα δάχτυλά του. Η πρόοδος του στις κινητικές και συναισθηματικές δεξιότητές του είναι μεγάλη και εντυπωσιακή. Διαβάστε ποια είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα που κατακτά ένα βρέφος 7 μηνών

Φυσική – κινητική ανάπτυξη

Υποστηρίζει σωματικό του βάρος: Τα πόδια και τα ισχία του παιδιού εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη και την ικανότητα να υποστηρίζουν το σωματικό του βάρος. Δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και θα πρέπει να το κρατάτε από τα χέρια του.

Μπορεί να γυρίζει: Το βρέφος μπορεί να κυλά από την κοιλιά προς την πλάτη και αντίστροφα.

Κάθεται χωρίς να στηρίζεται στα χέρια του: Τα μωρά μπορούν να κάθονται χωρίς υποστήριξη από την ηλικία των έξι μηνών, αλλά εξακολουθούν να τοποθετούν τα χέρια τους στο έδαφος για να υποστηρίξουν το βάρος τους. Όταν συμπληρώσουν τους 7 μήνες μπορούν να κάθονται χωρίς να χρειάζονται την υποστήριξη των χεριών τους αφού οι οπίσθιοι μύες είναι αρκετά ισχυροί για να υποστηρίξουν το σώμα χωρίς καμία βοήθεια.

Μπορεί να τρώει με τα δάχτυλα: Το 7 μηνών μωρό σας μπορεί να φάει με ευκολία με τα δάχτυλά του αν του τοποθετήσετε μπροστά του ένα μπολ με το φαγητό του.

Πιάνει αντικείμενα: Το μωρό χρησιμοποιεί όλα τα δάχτυλα και τον αντίχειρα για να πάρει αντικείμενα από το έδαφος ή οποιαδήποτε άλλη επίπεδη επιφάνεια.

Βλέπει όλα τα χρώματα: Η όραση του έχει αναπτυχθεί και μπορεί να βλέπει και να διακρίνει μεταξύ τους όλα τα χρώματα. Έχει επίσης καλύτερη αντίληψη του βάθους και του χώρου κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δει αντικείμενα σε απόσταση καλύτερα από πριν.

Συναισθηματική – κοινωνική ανάπτυξη

Χρησιμοποιεί τη φωνή του για να εκφράσει τα συναισθήματά του: Ένα μωρό 7 μηνών θα γκρινιάζει με διαφορετικό τόνο αν αισθάνεται θυμωμένο απ’ ότι αν νιώθει κουρασμένο. Επίσης, αρχίζει να ανταποκρίνεται στις φωνές με τη φωνή του σαν να προσπαθεί να έχει μια συνομιλία.

Αντιδρά στα συναισθήματα των γονέων: Το μωρό χαμογελάει όταν βλέπει έναν γονέα να γελάει και το αντίθετο, αρχίζει να ερμηνεύει με ακρίβεια την έκφραση του προσώπου ειδικά όσων ατόμων γνωρίζει καλά όπως οι γονείς του και όσοι το φροντίζουν

Αντιλαμβάνεται το «όχι»: Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη λέξη «όχι» για να αποτρέψετε το μωρό από το να κάνει κάτι θα παρατηρήσετε ότι σταματά αυτό που κάνει και σας κοιτά με μια σοβαρή έκφραση.

Απαντά στο όνομά του: Στην ηλικία των επτά μηνών τα βρέφη αντιλαμβάνονται το όνομα που χρησιμοποιείτε επανειλημμένα για να απευθυνθείτε σε αυτό και τελικά μαθαίνει να ανταποκρίνεται κάθε φορά που το ακούει.

Ομαδικό παιχνίδι: Το μωρό αντιλαμβάνεται και του αρέσει η προσοχή που λαμβάνει όταν βρίσκεται με μια ομάδα ανθρώπων. Το κοινωνικό παιχνίδι γίνεται μια από τις αγαπημένες του δραστηριότητες γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε ότι απολαμβάνει να παίζει με τα αδέλφια και τους παππούδες του περισσότερο από ποτέ.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ίσως κάποια βρέφη χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν εμφανίσει έγκαιρα κάποιο από τα παραπάνω σημεία ανάπτυξης. Αν πάλι θωρείτε ότι για κάποιο λόγο πρέπει, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για ό,τι σας προβληματίζει.


Πηγή