To γάλα αμυγδάλου είναι ένα θρεπτικό ρόφημα που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για γλυκά, σε smoothie ή στο πρωινό με δημητριακά. Έχει αρκετά ήπια γεύση και είναι ιδανικό για την περίοδο της νηστείας ή εάν δεν είστε ιδιαίτερα λάτρεις του γάλακτος ζωικής προέλευσης.
Γάλα αμυγδάλου – Τα οφέλη
Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Το γάλα αμυγδάλου παράγεται από αμυγδαλα, έναν πολύ θρεπτικό ξηρό καρπό που ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Τα 100 γραμμάρια γάλακτος αμυγδάλου έχουν:
- 0,3 g υδατάνθρακες
- 0,3 g φυτικές ίνες
- 0,6 g πρωτεΐνες
- 1,2 g λιπαρά
- 6% συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α
- 22% συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε
- 9% συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D
- 17% συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου
- 1% συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φωσφόρου
Πολλά ωστόσο γάλατα αμυγδάλου που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως μεγαλύτερες ποστότητες βιταμίνης Α, Ε και D.
Συμβάλλει στην απώλεια ή και τη διατήρηση του σωματικού βάρους
Το γάλα αμυγδάλου έχει λιγότερες θερμίδες από ότι το γάλα ζωικής προέλευσης και εάν θέλετε να χάσετε κιλά είναι ένας τρόπος να μειώσετε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά. Τα 100 γραμμάρια γάλα αμυγδάλου έχουν μόλις 15 θερμίδες. Βέβαια, στο εμπόριο κυκλοφορούν γάλατα αμυγδάλου με προσθήκη ζάχαρης και άλλα γλυκαντικά, τα οποία αυξάνουν τη θερμική αξία του τρόφιμου.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε
Το γάλα αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα και το στρες. Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης Ε μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η βιταμίνη Ε επίσης προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ωφελεί την υγεία των οστών και των ματιών.
Τέλος, η βιταμίνη Ε βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να κάψει το λίπος.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Sandi Benedicta
Είναι καλή πηγή καλίου
Τα περισσότερα γάλατα αμυγδάλου που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και αυτό γιατί πολλοί χρησιμοποιούν το γάλα αμυγδάλου ως αντικατάστατο του γάλακτος ζωικής προέλευσης.
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Το γάλα αμυγδάλου περιέχει κολλαγόνο και βιταμίνη Ε, συστατικά τα οποία ενυδατώνουν, θρέφουν και κάνουν την επιδερμίδα πιο ελαστική. Αυτό επιβεβαίωσε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 και στην οποία συμμετείχαν 36 γυναίκες άνω των 35 ετών. Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.
Πώς θα φτιάξετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι;
Για να φτιάξετε δύο φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, θα χρειαστείτε:
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 χουρμάς
- 1 κουταλάκι του γλυκού
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Πηγή