Τι είναι η υγεία των δοντιών και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;
Η στοματική υγεία είναι η υγεία του στόματος, των δοντιών και των ούλων σας. Είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας σας. Και εάν είστε έγκυος, είναι ένα σημαντικό μέρος της προγεννητικής σας φροντίδας (ιατρική φροντίδα που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας και αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας.
Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του πρόωρου τοκετού.
Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που συμβαίνει πολύ νωρίς, πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή τους από τα μωρά που γεννιούνται τελειόμηνα.
Η καλή φροντίδα του στόματος, των δοντιών και των ούλων σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.
Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την υγεία των δοντιών σας;
Οι αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας. Για παράδειγμα:
Έχετε αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα στοματικής υγείας.
Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί να τρώτε περισσότερα από ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ό,τι πριν μείνετε έγκυος.
Τα είδη των τροφίμων που τρώτε μπορεί να επηρεάσουν την οδοντική σας υγεία.
Μπορεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας λιγότερο από ό,τι πριν μείνετε έγκυος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ούλα σας είναι ευαίσθητα ή είστε πιο κουρασμένες από το συνηθισμένο.
Για ορισμένες γυναίκες, το βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι σας).
Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα οδοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:
- Κοιλότητες (τερηδόνα)
- Ουλίτιδα
- Ερυθρότητα και πρήξιμο
- Αιμορραγία των ούλων, ακόμα και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά
- Γυαλιστερά ούλα
- Χαλαρά δόντια
- Περιοδοντίτιδα
- Όγκοι εγκυμοσύνης (ονομάζονται επίσης πυογόνο κοκκίωμα). Αυτοί οι όγκοι δεν είναι καρκίνος. Είναι εξογκώματα που σχηματίζονται στα ούλα, συνήθως ανάμεσα στα δόντια
- Διάβρωση των δοντιών. Εάν έχετε εμετό από πρωινή ναυτία, τα δόντια σας μπορεί να εκτεθούν σε υπερβολικό οξύ στομάχου. Αυτό το οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο (τη σκληρή επιφάνεια) των δοντιών σας.
Με πληροφορίες από: marchofdimes.org
Πηγή