Ο σίδηρος είναι ουσιώδης στην εγκυμοσύνη γιατί βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και μέσω του πλακούντα στο μωρό.
Είναι σημαντική επίσης για την παραγωγή οστών, χόνδρων και άλλων συνδετικών ιστών. Πολλές γυναίκες δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο στην εγκυμοσύνη ( οι έγκυες χρειάζονται 27 mg την ημέρα, ενώ οι άλλες μόνο 18 mg).
Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικές τροφές (αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια), και απορροφάται ευκολότερα και ο μη αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές ( πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί, βρόμη, όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού), που απορροφάται δυσκολότερα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει σχεδόν 50% περισσότερο αίμα από ότι συνήθως και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεστε επιπλέον αιμοσφαιρίνη και επομένως επιπλέον σίδηρο. Παράλληλα, καθώς το μωρό μεγαλώνει, η ανάγκη για περισσότερο σίδηρο αυξάνεται, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με διάφορες επιπλοκές της κύησης όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος μωρού, βρεφική θνησιμότητα κ.α .
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος όχι μόνο για την ομαλή πορεία της κύησης, αλλά και για να μην υπάρχουν κίνδυνοι για τη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μια ενδεχόμενη αναιμία υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη απώλεια αίματος στον τοκετό. Επιπλέον, η αναιμία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του οργανισμού μετά τη γέννα. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι ένας υγιής οργανισμός θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να ανακτήσει τα αποθέματα σιδήρου που είχε πριν από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναικολόγοι συστήνουν τη συνέχιση της λήψης συμπληρώματος τουλάχιστον για 40 μέρες μετά τον τοκετό ή και μέχρι τη διακοπή του θηλασμού.
Τα πιο πλούσια τρόφιμα σε σίδηρο
Ανά 100 γρ Σίδηρος σε mg
Σπλήνα αρνιού 38,70
Bρόμη με σταφίδες (πρωϊνού) 32,70
Νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι 31
Νιφάδες βρόμης αποφλοιωμένες 15,70
Πασατέμπος 15
Σουσάμι 14,70
Σουπιές 10,80
Πιπεριές 10,40
Συκώτι αρνιού 10,20
Χταπόδι 9,50
Ντομάτα λιαστή 9,10
Δημητριακά πρωϊνού 8,20
Πράσα 7,60
Ηλιόσπορος 6,80
Συκώτι μοσχαρίσιο 6,30
Βερίκοκα αποξηραμένα 6,30
Κάσιους 6
Φιστίκια, αμύγδαλα 4,50
Χοιρινό 4,25
Μοσχάρι 3,90
Κατσίκι 3,70
Φασόλια ξερά 3,70
Μακαρόνια 3,60
Σπανάκι 3,60
Δαμάσκηνα αποξηραμένα 3,50
Ρύζι 3,50
Αγκινάρες 3,40
Φακές 3,30
Γαρίδες 3,10
Καρύδια 3,10
Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας υποδείξει τι πρέπει να τρώτε για την ενίσχυση του σιδήρου και επίσης αν θα πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου.
Πηγή