Απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα δόντια και τα οστά.
Πρόκειται για ένα σημαντικό υλικό που δεν παράγει το σώμα αλλά, αντιθέτως, το αποβάλλει καθημερινά μέσω των τριχών, των νυχιών ή με εκκρίσεις και κενώσεις.
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου;
Όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά ασβέστιο από τα οστά, προκαλώντας μία αλυσιδωτή αποδόμηση και αραίωση της πυκνότητάς τους.
Αυτό είναι που καθιστά την καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου αναγκαία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Στις γυναίκες, η μεγάλη απώλεια οστικής μάζας σημειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του εμβρύου για ασβέστιο είναι επίσης μεγάλες. Γι’ αυτόν το λόγο, η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη ασβεστίου και να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε αυτό το τόσο σημαντικό δομικό υλικό.
Εάν για διάφορους λόγους ο γιατρός σας συνιστά συμπλήρωμα ασβεστίου για να διατηρηθούν υγιή τα οστά, καλό θα είναι να υπάρχει και ένας συνδυασμός με πρόσληψη βιταμίνης D και βιταμίνης Κ.
Οι βιταμίνες αυτές είναι λιποδιαλυτές, με την πρώτη να συμβάλλει στη διατήρηση οστών, δοντιών και μυϊκής λειτουργίας καθώς και στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο, ενώ η βιταμίνη Κ βοηθάει στην απόθεση ασβεστίου στα οστά.
Η συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου ημερησίως είναι 1000-1200 mg.
Πηγές ασβεστίου:
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Φρούτα & λαχανικά
- Γλυκίσματα ασβεστίου
Ασβέστιο και σοκολάτα
Η παρεξηγημένη σοκολάτα, «πατώντας» σε επιστημονικές έρευνες, έρχεται να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης χάρη στο βασικό συτατικό της, το κακάο.
Η μαύρη σοκολάτα, με ιχνοστοιχεία και μέταλλα που έχουν ενεργή όραση στον μεταβολισμό τόσο των δοντιών όσο και των οστών, αποτελεί και αυτή μια πηγή ασβεστίου.
Πηγή